barva_oci_big

Přemýšleli jste někdy, jestli je možné předpovědět barvu očí u dítěte? Nebo jak  je možné, že rodiče s hnědýma očima mají modrooké dítě? Nebo proč jsou oči albínů růžové? Způsob, jakým dědíme barvu očí, je udivující příklad toho, jak fungují geny. Čtěte dále a dozvíte se nejen odpovědi na uvedené otázky, ale i další fakta o barvě očí a genetice.

Barvu očí určuje množství pigmentu v rohovce, který se nazývá melanin. Čím více pigmentu, tím tmavší je oko. Neexistuje ani modrý, ani zelený pigment. Světlejší barva očí je výsledkem efektu rozptylu světla na předním listu duhovky (stroma) nazývaného Rayleighův rozptyl, který je podobný tomu, proč obloha vypadá modrá. Mnoho dětí s evropským původem se narodí s modrýma očima a ty pak zhnědnou, protože v okamžiku narození ještě nezapočala produkce melaninu.

Můžeme barvu očí předpovědět?

Ano a ne. Můžeme určit pravděpodobnost barvy očí, ale jakou barvu budou oči dítěte mít, je často nemožné přesně předpovědět. I v případě dvou modrookých rodičů, kdy lze s velkou jistotou předpokládat, že se jim narodí dítě s modrýma očima, může ale dojít k tomu, že modroocí rodiče budou mt hnědookého potomka, protože barvu očí ovlivňuje více genů. Existují důkazy, že na barvu očí má vliv až 16 genů, z nichž dva nejdůležitější jsou OCA2 a HERC2. Tyto geny se vyskytují ve dvou různých formách, resp. alelách. Jestliže jsou dvě alely rozdílné, jen jedna je vyjádřena a té se říká dominantní, zatímco nevyjádřená se nazývá recesivní. V případě očí hnědá je nadřazená a tudíž dominantní k zelené a zelená je dominantní k modré, takže modré oči má člověk pouze, pokud všechny čtyři alely jsou modré. Způsob, jak můžete barvu očí u dítěte předpovědět, je zadat barvy očí rodičů do tabulky, který se nazývá Punnettův čtverec. Zadáním různých kombinací alel do tabulky je možné zjistit šance pro různé barvy očí. Například, jestliže mají oba rodiče hnědé oči, ale jsou nositeli modrého genu, s největší pravděpodobností bude mít jejich dítě na základě všech možných kombinací využívajících 2-genový model hnědé oči, ale existuje pravděpodobost, že jedno ze čtyř takových dětí bude mít oči modré.

Neobvyklé barvy očí 

Možná jste už potkali někoho s růžovýma nebo fialovýma očima nebo někoho, kdo má jedno oko modré a druhé hnědé. Růžové, červené nebo fialové oči jsou projevem albinismu, což je stav, kdy organismus není schopen produkovat nebo distribuovat melanin. Růžová barva je barva sítnice, která prosvítá na povrch. Heterochromie je pak stav, kdy barva duhovky jednoho oka je odlišná nebo částečně jiná v porovnání s druhým okem. To se děje při nerovnoměrném obsahu melaninu v očích způsobeném genetikou nebo zraněním.

Naše oči jsou jednou z nejvýraznějších částí těla a jejich barva patří mezi naše  důležité rozlišující charakteristiky. I když není možné trvale změnit barvu očí, můžete  si jednoduše na chvíli vyzkoušet nový vzhled  s barevnými kontaktními čočkami. Vhodným příkladem tohoto typu výrobků jsou CooperVison’s Expressions barevné kontaktní čočky. I když máte výborný 20/20 zrak (tj.  jste schopni vidět na 20 stop (cca 6 metrů) to, co vidí průměrný člověk) a pouze si chcete vyzkoušet čočky pro změnu barvy očí, je velmi důležité navštívit odborníka a správně si čočky zvolit.

 

Výroky zveřejněné v tomto blogovém příspěvku nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení zdravotnických odborníků. Máte-li jakékoli konkrétní dotazy, informujte se u očního specialisty. 

Další blog