Zajímavosti
hockey-player-wearing-a-helmet-with-visor

Moderní sporty, jak je známe dnes, jsou výdobytkem průmyslové revoluce. Větší množství volného času vytvořilo prostor pro sport a zábavu a díky sériové výrobě bylo možné si pořídit cenově dostupné sportovní vybavení. A již od samého počátku se rozšířilo používání nejrůznějších ochranných pomůcek jako součástí výstroje a vybavení spolu s tím, jak rostl zájem o oblíbené sporty - konec konců, bezpečnějším aktivitám je možné se věnovat více a déle. Jak však historie naznačuje, ochrana očí stála, co se týká ochranných pomůcek, vždy na okraji - a je tomu tak i dnes.

Přelomové okamžiky v používání ochranných pomůcek pro oči popsané v tomto článku, hovoří v otázce potřeby většího zapojení do ochrany očí od všech zúčastněných samy za sebe. Každoročně dochází k desítkám tisícům poranění očí při sportu. A většině z těchto zranění by se dalo předejít používáním ochranných pomůcek pro oči. Bohužel instrukcí a vodítek není na úrovni celostátní, ani akademické, ani místní mnoho, vezmeme-li v úvahu ochranu sportovců všech věkových kategorií.

 

Šerm - maska (1200 před n. l.)

Není překvapením, že ochranná výstroj a šermířský sport jdou ruku v ruce. Záznamy z Egypta pocházející z období kolem roku 1200 před n. l. zobrazují druh šermu, při kterém se používají ochranné masky a bezpečnostní hroty na zbraních. A i když se design masky a použitý materiál bezpochyby v následujících několika tisíci letech proměnily, účel zůstal stejný.

Baseball - maska chytače (1877)

Prvním baseballovým hráčem, který použil masku pro chytače, byl 12. dubna roku 1877 James Tyng z Harvardu v zápase proti poloprofesionálnímu týmu. Tyng začal masku nosit poté, co se začal ve zvýšené míře obávat, že by mohlo dojít k trvalému zohyzdění jeho obličeje. Ne všechna média měla však pro jeho rozhodnutí pochopení.

Lyžování/snowboard - lyžařské brýle (1965)

Lyžařské brýle s dvojitými skly proti zamlžení vymyslel a nechal si patentovat Robert Earl Smith v polovině šedesátých let minulého století. Lyžaři se mnoho let potýkali s používáním brýlí s jednovrstvým sklem, které se zamlžovalo vlivem zapocení a vlhkosti. Smith, povoláním ortodontista, začal k výrobě prototypů, ze kterých se postupně vytvořil dnešní průmyslově vyráběný standard, používat dentální nástroje, pěnu a lepidlo.

Basketbal - ochranné brýle (1968)

V historii používalo ochranné brýle několik předních hráčů NBA, například  Kareem Abdul-Jabbar, James Worthy, Horace Grant, Kurt Rambis a Amar'e Stoudemire. Asi nejslavnější z nich, Abdul-Jabbar, se poprvé objevil na hřišti v ochranných brýlích v lednu 1968, aby si chránil oči poté, co si poškrabal rohovku v zápasu v rámci NCAA (pozn. překl.: National Collegiate Athletic Association, česky Národní vysokoškolská atletická asociace). Dnes musí ochranné pomůcky pro oči používané v NBA přesně kopírovat kontury obličeje a nesmí mít žádné ostré nebo vyčnívající hrany. A jejich schválení je nutné před každým zápasem.

Motoristické závody - ochranná helma chránící celý obličej (1968)

Helmy vyrobené z tvrdého materiálu s odkrytým obličejem byly populární v motocyklovém a automobilovém sportu po celou první polovinu 20. století. V roce 1968 představila kalifornská společnost Bell první ochranné přilby chránící celý obličej pod značkou Star. Ve stejném roce ji poprvé použil Dan Gurney v Grand Prix a rovněž v závodech Indianapolis 500. Nicméně až v roce 2001, po smrtelném úrazu Dala Earnhardta, se stalo nošení celoobličejové přilby povinné.

Lední hokej - ochranné hledí (1973)

Prvním profesionálním hráčem hokeje, který začal nosit helmu s ochranným hledím, byl Greg Neeld v roce 1973 poté, co přišel o své levé oko v důsledku soupeřovy hry vysokou holí. V roce 2013 ustanovila NHL, že každý hráč, který má na kontě méně než 25 profesionálních zápasů v dané sezóně, musí používat ochranné hledí. Na mezinárodních turnajích, jako je například olympijský, musí hokejisté narození v roce 1975 a později nosit helmy s hledím, které splňuje určité mezinárodní standardy. Pokud jde o hokejistky na Olympiádě, pro všechny platí povinnost nosit celoobličejové masky. Celoobličejové masky nejsou vyžadovány u hráčů NHL, obvykle však bývají povinné v amatérských ligách.

Americký fotbal - ochranné hledí (1984)

Prvním hráčem NFL, který použil ochranné hledí, byl Mark Mullaney z Minnesota Vikings v roce 1984, aby si ochránil své oko hojící se po zranění. V současnosti je již možné běžně vidět v ligových zápasech hledí nejrůznějších barev. NCAA a také mnoho středoškolských, dětských a dorosteneckých soutěží však povolují používání pouze čirých hledí, aby mohli trenéři dobře vidět na obličeje hráčů a jejich oči a mohli snadno odhalit případné zranění a zda je hráč při vědomí.

Raketbal (pozn. překl.: míčový sport podobný squashi) - ochranné brýle (1995)

V září 1995 vyhlásila Americká amatérská raketbalová asociace (AARA) - předchůdce Olympijské raketbalové asociace USA - povinnost používat ochranné pomůcky pro oči pro všechny hráče. Podle pravidel AARA dostane hráč, který nebude mít náležitou ochranu očí, technický faul a oddechový čas na to, aby si zajistil vhodné ochranné brýle, druhé napomenutí ve stejném zápase je pak spojeno s jeho okamžitým vyloučením.

Kopaná - ochranné brýle (1999)

Na rozdíl od basketbalu, kde je nošení ochranných brýlí stále běžnější, se ve světě profesionální kopané jedná stále spíše o výjimky. Nicméně v roce 1999 začal Edgar Davids, oblíbený hráč dvou světově známých nizozemských klubů Ajax a Juventus, nosit ochranné brýle po operaci glaukomu v pravém oku. Davids musel tehdy získat povolení od Mezinárodní federace fotbalových asociací (pozn. překl.: zkratka FIFA) jak pro to, aby mohl nosit ochranné brýle, tak pro používání očních kapek obsahujících zakázané látky zapsané na mezinárodním seznamu zakázaných látek pro doping.

Lakros - ochranné brýle (2005)

Na základě doporučení Americké akademie oftalmologie a Americké akademie pediatrie začal Americký lakros - národní organizace zaštiťující tento sport - doporučovat používání ochranných pomůcek pro oči v roce 2004. O rok později vyhlásil používání ochranných očních pomůcek jako povinné - netýká se to přileb a obličejových masek - pro hráčky všech úrovní. U mužů jsou požadované helmy a obličejové masky, ochranné oční pomůcky ne.

Pozemní hokej - ochranné brýle (2011)

V dubnu 2011 začala Národní federace asociací státních středních škol požadovat nošení ochranných pomůcek na oči - buď polykarbonátových brýlových čoček nebo drátěných štítů - pro všechny hráče pozemního hokeje. Mezinárodní hokejová federace a organizace USA Field Hockey však mají jiná pravidla a používání drátěných nebo mřížkových brýlí přísně zakazují.

Squash - ochranné brýle (2012)

Od 1. ledna 2012 platí povinnost vyhlášená organizací U.S. Squash - zaštiťující tento sport v USA - nosit ochranné brýle během všech odsouhlasených akcí  jak pro hráče hardball squashe (pozn. překl.: severoamerická verze hry s rychlejším míčkem a na menším kurtu), tak i softball squashe a rovněž trenéry. Tento požadavek přišel 20 let poté, kdy soupeřův míček zasáhl nechráněné oko bývalého amerického šampiona Willa Carlina a způsobil mu natržení a odchlípení rohovky.

 

 

Další blog