Pět důvodů, kdy nastal čas
g_0

Jak často byste měli chodit na oční prohlídky? Zeptejte se svého očního lékaře.

Americká optometrická asociace (AOA) doporučuje vyšetření zraku jednou ročně, ale nejpovolanější osoba, které se můžete zeptat, je oční lékař nebo optometrista, který Vaše oči pravidelně vyšetřuje. Pokud nechodíte na oční prohlídku pravidelně každý rok, oči si obvykle řeknou, kdy potřebují pomoc.

Přistihnete-li se při tom, že si často mnete oči nebo držíte věci co nejdále od obličeje (nebo co nejblíže u obličeje), abyste na ně dobře viděli, pravděpodobně nastal čas navštívit očního lékaře.

 

Potřebujete oční vyšetření? Najděte si očního specialistu ve svém okolí a objednejte se na prohlídku.

 

Ztráta schopnosti zaostřit na drobný text se objevuje i u těch nejlepších z nás. Presbyopie přichází s věkem, když čočka uvnitř oka ztrácí svou pružnost. Je však také možné, že se jedná o jiné latentní oční vady, které se zhoršují.

"Mnoha dospělým byly předepsány dioptrické brýle, když byli mladší a zjistili, že 'Hmm, šlo to dobře i bez nich'. A tak je nikdy nenosili," říká Sandra Block, předsedkyně výboru pro veřejné zdraví při Světové radě optometrie. "Když pak přijde čtyřicítka, mají velký problém něco přečíst," říká. "Původně byli dalekozrací a nyní jsou nejen dalekozrací, ale ještě přišli o schopnost akomodace oka, takže nevidí dobře ani na blízko."

 

V následujícím textu uvádíme pět důvodů, které by Vás měly přimět k návštěvě očního lékaře:

1. Když Vás bolí hlava v oblasti očí

Je-li pro Vaše oči namáhavé zaostřovat, může to vyvolávat bolest hlavy. Frontální bolest hlavy nebo bolest na spáncích může indikovat, že Vaše současné dioptrické brýle jsou příliš silné nebo že potřebujete brýle na čtení.

"U pacientů nad čtyřicet let může tento druh bolesti hlavy znamenat, že nastal čas zvážit progresivní brýlové čočky, které poskytují korekci na dálku, na střední vzdálenost i na blízko," říká Benjamin Foreman, optometrista z Plymouth Meeting v Pensylvánii (pozn. překl.: stát v USA).

Při jakékoliv bolesti hlavy, která nějak ovlivňuje Váš zrak, jděte nejdříve k očnímu lékaři. Při oční migréně se může objevovat zraková aura - nepravidelné skvrny a útvary ve zrakovém poli nebo třpytivé drobné tečky, které dočasně naruší centrální nebo periferní vidění. Většinou trvá zraková aura jako předzvěst přicházející bolesti hlavy kolem dvaceti minut.

"Oční migrény nemusejí být nutně závažné, ale je to něco, co chcete řešit," uvádí Benjamin Foreman.

"Někdy může narušené vidění upozorňovat na jiný problém, například na natrženou sítnici nebo nedostatečné prokrvování sítnice nebo zrakového nervu a může být nesprávně vnímáno jako oční migréna," dodává Benjamin Foreman.

Bolest hlavy doprovázená rozmazaným viděním v jednom nebo obou očích může být projevem optické neuritidy (oteklý optický nerv). "To je akutní stav," vysvětluje Benjamin Foreman. "Pokud se jedná o kombinaci bolesti hlavy a rozmazaného periferního vidění, je důležité vyloučit možnost mozkové mrtvice. U závažnějších stavů se obvykle vedle symptomů zraku projeví i další."

 

2. Když Vám ani mhouření očí nepomůže zaostřit

Změny zraku mohou souviset s různými problémy. Když má dítě potíž se čtením z černé tabule, často to poukazuje na to, že se u něj začíná projevovat myopie. U dospělých, když mají problém vidět dopravní značení na silnici, může vyvstat nutnost nového předepsání jejich korekce na dálku nebo to značí, že je nějak narušeno zdraví jejich očí. Když lidé překročí čtyřicítku, stává se pro ně obtížnější přečíst složení na obalech a etiketách. "Jakoby se Vám trochu zkrátily paže a světla už nesvítila tak jasně jako dřív," přibližuje situaci Sandra Block. Jdete do restaurace na romantickou večeři a nevidíte dobře na jídelní lístek? Je nám líto, ale pravděpodobně je to spojené se stárnutím. "Jak stárneme, potřebujeme brýle, ale jiné než ty, které používáme, abychom dobře viděli buď na dálku nebo na blízko," dodává Sandra Block.

Kdykoliv si všimnete, že se Vám nějak změnil zrak, je důležité jít na vyšetření, abyste měli jistotu, že Vaše oči jsou stále zdravé. Nemusí to nic znamenat, může se jednat o vážnější zdravotní problém nebo jen možná potřebujete nové předepsání pro Vaše dioptrické brýle nebo kontaktní čočky.

 

3. Když máte pocit suchosti v očích

"S přibývajícími roky mohou mít ženy častěji pocit suchých očí," říká Sandra Block. Ten se může projevit různě, od rozmazaného vidění po reflexní slzení, běžný projev syndromu suchého oka. Společnost Market Scope ve Spojených Státech odhaduje, že syndrom suchého oka byl v roce 2019 diagnostikován u 17,2 milionu osob. "Změny ve vidění na dálku nejsou v danou chvíli tak kritické, ale zarudnutí nebo jakýkoliv výtok, jakákoli bolest nebo nepohodlí - to vše si žádá okamžité řešení," říká Sandra Block.

 

4. Když je pro Vás stále namáhavější vidět dobře v noci

Pokud zjistíte, že je pro Vás obtížnější než obvykle vidět na dopravní značení v noci, může to být jen proto, že se Vaše dalekozrakost ve tmě zhoršuje. Dráždí-li Vaše oči světla protijedoucích vozidel nebo když sledujete obrazovku počítače po velmi dlouhou dobu, mohla by Vám pomoci ochranná vrstva proti oslnění. "Obecně je náročnější řídit v noci, takže vždy doporučuji pacientům na brýle povrchovou úpravu chránící před oslněním, pokud v nich řídí, zvláště v noci," vysvětluje Benjamin Foreman. Pro všechny, kdo tráví denně dlouhé hodiny u počítače, doporučuje pak brýlové čočky s filtrem na modré světlo s antireflexní úpravou.

Pokud nepohodlí způsobené oslněním přetrvává i se speciálně upravenými brýlemi, může to poukazovat na kataraktu - obzvláště u pacientů nad 50 let. Začne-li mít katarakta vliv na kvalitu života, lékař Vám může doporučit chirurgický zákrok, při kterém je zakalená čočka nahrazena umělou nitrooční čočkou, která zajistí korekci vidění. Mnoho pacientů už poté nepotřebuje brýle na dálku.

 

5. Když už si nepamatujete, kdy jste naposledy navštívili očního lékaře

"Zeptejte se pěti různých poskytovatelů péče o oči, jak často byste měli chodit k očnímu lékaři na prohlídku a pravděpodobně dostanete pět různých odpovědí," říká Sandra Block. "AOA doporučuje jednou ročně, ale někteří praktikující lékaři tvrdí, že pokud nemáte žádné problémy, ani žádná poranění, není oční prohlídka každý rok nutná."

Sandra Block doporučuje spolehnout se na doporučení vlastního očního lékaře, který Vám řekne, jak často potřebujete chodit na oční prohlídku. "To neznamená, že Vám budou každý rok rozkapávat oči, pouze si lékař ověří, že je vše v normálu a oči zdravé a nedochází k žádným změnám ve vidění nebo na zdraví očí," doplňuje.

Ale výjimky existují. Lékaři souhlasí: Děti by měly chodit na oční prohlídky každý rok a rovněž tak diabetici. Nám ostatním mohou pravidelné oční prohlídky přinést pocit klidu, když nic jiného. "Existují některá onemocnění očí, která přichází, aniž by si člověk všiml nějakých změn zraku nebo nějaké bolesti," říká Sandra Block.

 

Potřebujete oční vyšetření? Vyhledejte si očního soecialistu ve svém okolí a objednejte se na prohlídku.

Další blog