man-getting-eyes-examined

Už se vám někdy stalo, že jste se upřeně dívali na jasnou, čistou oblohu nebo na bílou obrazovku počítače a najednou Vám před očima prolétla droboučká nitka nebo smítko? Tomuto jevu se říká mžitky před očima a zpravidla bývají neškodné. V některých případech mohou však signalizovat vážné zdravotní nebezpečí. V následujícím textu se dozvíte, jak oba případy odlišit.


Co jsou mžitky před očima:
Mžitky a tečky jsou obvykle malinké částečky sklivce, což je část oka mezi čočkou a sítnicí, které se občas uvolní v prostoru zadní vnitřní části oka. Co ve skutečnosti vidíme, nejsou tyto částečky, ale jejich stín dopadající na sítnici. Pokud jste je někdy zkoušeli pozorovat, víte, že to vypadá, jako by byly v neustálém pohybu. Ve skutečnosti se pohybují, když pohybujete očima vy a vypadají, jako když se vznáší. Záblesky pak způsobuje dráždění optického nervu. K tomu může dojít při mechanickém podráždění, jako je například úder do hlavy, kdy potom „vidíte hvězdičky před očima“ nebo při natržení nebo odchlípnutí sítnice od zadní části oka.


Kdy se obávat:
Pokud vidíte mžitek opravdu hodně a doprovází je světelné záblesky, neváhejte a  navštivte očního lékaře. Náhlá přítomnost těchto symptomů může znamenat odchlípení zadní části sklivce nebo ještě daleko závážnější odchlípení sítnice. Studie publikovaná v „Journal of American Medical Association“ z r. 2009 uvádí, že náhlé objevení se mžitků a záblesků bylo v jednom ze sedmi případů spojeno s natržením nebo odchlípením sítnice. Odchlípení sítnice je vyléčitelné, ale oční chirurg musí sítnici připevnit zpět co nejdříve, aby nedošlo k trvalé ztrátě zraku.


Možnosti léčby:
Většina lidí kvůli mžitkám před očima nevyhledá pomoc. Pokud však jejich množství negativně ovlivňuje Vaše vidění, můžete se informovat o možnosti buď laserové terapie, při které laser odstraní uvolněné částečky ve sklivci, nebo vitrektomie, lékařského zákroku, během kterého je sklivec nahrazen fyziologickým roztokem.

Pokud máte podezření, že mžitky a záblesky, které vidíte, by mohly být projevem něčeho vážnějšího, neváhejte a navštivte lékaře.


Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. 

Další blog