Doporučení
winter-woman

Co si na sebe oblečeme, když jdeme ven, se mění podle teploty a počasí v každém ročním období, a oči by neměly být výjimkou. Způsob, jak se připravíte a budete chránit ve studeném počasí, před suchým vzduchem ve vytopené místnosti a na sluncem zalitých zasněžených pláních, je velmi důležitý pro blahobyt Vašich očí. Jinými slovy, stejně jako musíte zvážit, co si vzít na sebe, když teplota venku klesá, je nutné přemýšlet i o tom, jak pečovat o své oči.

 

Jak vyzrát na suché teplo

Vytápění v místnosti a vzduch z ventilace v autě vysušuje oči stejně jako pokožku. Jedním ze způsobů, jak si s tímto problémem poradit, je používání zvlhčovače vzduchu. Jestliže nosíte kontaktní čočky a suchý teplý vzduch způsobuje Vaším očím nepohodlí, můžete vyzkoušet zvlhčující oční kapky. Ověřte si však před jejich použitím, že jsou určené pro uživatele kontaktních čoček.

Možná by Vám také pomohla konzultace ohledně kontaktních čoček s očním lékařem. Přechod na jiný druh kontaktních čoček z odlišného materiálu by Vám mohl pomoci lépe snášet suchý vzduch v zimním období.

 

Chraňte si oči před odrážejícím se UV zářením

Zdálo by se, že sluneční paprsky mají v letních měsících větší sílu, ale protože sníh velmi dobře odráží dopadající světlo, UV záření v zimním období může být dvojnásob nebezpečné.1 Sluneční brýle jsou Vaší nejlepší ochranou před nebezpečnými UV paprsky, ale ne všechny sluneční brýle poskytují vhodnou ochranu, proto doporučujeme zkontrolovat si při nákupu informace na štítku nebo brýle přinést k očnímu lékaři ke kontrole. Ve Vašem zájmu je mít brýle filtrující 100 % UV záření. Studie ukazují, že i se slunečními brýlemi pronikne k očím až 45 % UV záření.2 Když světlo proniká k oku kolem slunečních brýlí shora, zdola a po stranách, říká se tomu efekt fokusace periferního světla (zkratka PLF; pozn. překl.: z anglického originálu  Peripheral Light Focusing Effect). Protože toto UV záření je škodlivé, mnoho lidí nosí také kontaktní čočky jako dodatečnou ochrannou vrstvu. Studie prokázaly, že kontaktní čočky s UV filtrem mohou pomoci filtrovat periferní světlo, které sluneční brýle nezachytí.3

Studie ukazují, že používání kontaktních čoček s UV filtrem snižuje efekt PLF o 69 % u UVA a o 96 % u UVB záření.2 Konkrétně společnost CooperVision nabízí různé typy kontaktních čoček s UV ochranou, například kontaktní čočky Avaira Vitality®, které nabízí  UV ochranu optické třídy 1, která blokuje více než 90 % UVA záření a 99 % UVB záření.4

 

Bezpečnost především

Zimní sporty jako snowboardování, lyžování nebo bruslení mohou přinést spoustu zábavy, ale je životně důležité, abyste si udělali čas na ochranu Vašich očí. Vždy se chraňte před drobnými částečkami ve vzduchu, před sněhem a sluncem. Promluvte si se svým očním lékařem o sportech, které děláte, a prozkoumejte své potřeby dané Vaším životním stylem, abyste společně našli vhodné řešení pro Vaše oči.

Pokud kontaktní čočky nemáte, zeptejte se očního lékaře na možnosti jejich nošení při sportu. Vyhnete se tak tomu, že Vám budou brýle klouzat z nosu během zimního sportování, mlžit se, když přijdete z chladu do tepla nebo Vám budou překážet pod ochrannými brýlemi, které na zimní sport používáte. Kontaktní čočky také pro zimní sporty zajistí širší pole periferního vidění, sníží zkreslování obrazu a poskytnou vyšší stabilitu zraku.

Jak pro osoby, které nosí kontaktní čočky po celý den, tak pro ty, kteří je používají jen občas, jsou skvělou volbou pro zimní sporty jednodenní kontaktní čočky, jako jsou například MyDay®  nebo clariti® 1 day, protože jsou vyrobené ze silikon hydrogelu, který poskytuje výhody související s jejich vynikající propustností kyslíku. 

Zima může mít na oči nezanedbatelný vliv, když se však o ně postaráte stejně jako o ostatní části těla, budete snadněji čelit proměnám počasí a užijete si každé roční období naplno.

 

Text tohoto blogového příspěvku není míněn jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy se obraťte na Vašeho očního lékaře.

 

1. The Vision Council. 2016 UV Protection Report.

Dostupné na https://www.thevisioncouncil.org/sites/default/files/TVC_UV_Report2016.pdf.

2. Clinical Controversies: Point/Counterpoint. Contact Lens Spectrum, Svazek: 32, Číslo: leden 2017.

Dostupné na http://www.clspectrum.com/issues/2017/january/clinical-controversies-point-counterpoint.

3. Kwok L. S., Kuznetsov V. A., Ho A., a spol. Prevention of the adverse photic effects of peripheral light-focusing using UV-blocking contact lenses. Invest Ophthalmol Vis Sci.2003;44:1501-1507.

4. Varování:  kontaktní čočky s UV filtrem nenahrazují ochranné pomůcky na oči s UV filtrem, mezi které patří například ochranné brýle nebo sluneční brýle s UV filtrem, protože úplně nezakrývají oko a jeho okolí. Pacienti by měli stále nosit ochranné oční pomůcky s UV filtrem podle pokynů.

 

 

Další blog