Zajímavosti
why-people-wink-hero-678x4446-compressor

Proč mrkáme? Co mrknutí znamená?

Podobně jako obraz může být popsán mnoha slovy, i mrknutí může mít tisíc významů. Svůdné mrknutí přivádělo ženy k mdlobám už dávno předtím, než Elvis přivedl toto gesto k dokonalosti, avšak mrknutí nebývá výlučně projevem flirtování. Ve skutečnosti se význam mrknutí může docela lišit v závislosti na kultuře a kontextu. To pravděpodobně dělá z mrknutí jedno z nejmnohoznačnějších gest používaných v komunikaci. ;) nebo :-)

 

V tomto článku se dozvíte, jak a proč mrkáme, o různých významech mrkání po celém světě (svůdných, zábavných i nahánějících strach) a co dělat, když začneme mrkat nekontrolovaně. Začínáme...

 

Proč mrkáme?

Protože samotné mrknutí je nenápadné a je s ním spojeno mnoho různých významů, je původ mrkání neznámý. Mrkáme, abychom projevili sympatie nebo náklonnost, abychom někoho rozesmáli, jako potvrzení spiklenectví a z mnoha dalších důvodů. Mrkáme osobně, v emailech i v textových zprávách. Emotikon "mrkající obličej" byl schválen jako součást Unicode 6.0 v roce 2010 a přidán do Emoji 1.0 v roce 2015, jak je uvedeno na stránkách Emojipedia.org (které opravdu existují).

 

Jak mrkáme (vědecké pozadí mrkání)

Samotné mrknutí je kontrakce kruhového očního svalu, který dostane signál od lícního nervu. Pokud je propojení mezi těmito dvěma centry příliš slabé, pak se nedá žádným způsobem docílit úspěšného mrknutí - je to nemožné. Ne každý umí mrkat a někteří lidé umí mrkat pouze jedním okem. Popová hvězda a současná ikona Rihanna šokovala svět, když vyšlo najevo, že neumí mrkat.

Schopnost mrkat pouze jedním okem je dávána do souvislosti s oční dominancí. Jak se oční dominance liší od psaní dominantní rukou nebo chůzí dominantní nohou? Tyto dva jevy jsou řízeny různými částmi mozku. Oční dominanci určuje ta část mozku, která má na starosti zorné pole.

 

Co mrknutí znamená?

Mrknutí je prostě mrknutí, jak se říká, ale ve skutečnosti toto bývá pravda jen zřídka. Mrknutí může znamenat legraci, škádlení, flirtování a - v závislosti na tom, kdo mrká (nebo komu je mrknutí určeno) - znepokojení. Význam mrknutí závisí na kontextu, okolnostech a nejvíc ze všeho na dvou lidech, kterých se mrknutí týká. Jedná se o vzájemnou komunikaci.

Mrknutí může být oceněno nebo se může jevit jako neadekvátní, v závislosti na okolnostech, načasování a vztahu mezi osobou, která mrkne a osobou, které je mrknutí určeno.

V některých případech nemusí být mrknutí vůbec mrknutím, ale může se jedná o záškub v obličeji nebo v oku způsobený alkoholem nebo celou řadou jiných věcí.

 

Proč je mrkání svůdné?

Existuje důvod, proč srdce poskočí radostí, když na Vás mrkne potenciální svůdce. Výzkum ukázal, že když se člověk setká s něčím vzrušujícím nebo příjemným, rozšíří se mu zornice a začne více mrkat. To je odpověď těla na zprávu "prosím více" vyslanou z mozku - zvýšené mrkání a rozšířené zornice umožní očím pojímat více z toho, co shledaly příjemným a poslat to do mozku.

Mrkání na někoho jako způsob flirtování obsahuje záměrné sdělení, že pohled na někoho je pro Vás příjemný a vzrušující.

Co je však považováno za flirtování v jedné zemi, může být vnímáno jako hrubé nebo vulgární jinde. Pokud cestujete, další část článku je určená pro Vás. Nikdo přece nechce vyslat mrknutím nevhodné sdělení.

 

Co znamená mrknutí v různých kulturách

Různé kultury po celém světě si vyvinuly své vlastní interpretace mrkání a, jak se dá předpokládat, jsou velmi rozdílné.     

Západní kultura - západní společnost si gesto dobře osvojila a komunikuje jeho prostřednictvím téměř vše. ;) Došlo to tak daleko, že se začaly používat hovorové fráze (pozn. překl.: v angličtině), které poskytují kontext pro různé situace, při kterých mrkáme, například "nudge nudge, wink wink" pro naznačení druhé osobě, že s ní sdílíte soukromý vtip nebo "to catch 40 winks" k popsání toho, že si někdo "dá šlofíka nebo dvacet".

Mrknutí v západní kultuře je mnohem závislejší na kontextu než v jiných kulturách, protože může znamenat něco od flirtování nebo podpory až po zesměšnění nebo zlomyslnost. Například po občanské válce si kadeti na vojenské akademii West Point mrkáním pomáhali podvádět při testech. Dnes využívají mrkání sportovci, aby se se spoluhráči domluvili na herní taktice.

Latinská Amerika - v jednoduchosti je krása a proto se mrkání používá výhradně k projevení romantického nebo sexuálního zájmu.

Západní Afrika - V Nigerii se tímto způsobem naznačuje dítěti, aby opustilo místnost, ve které mají rodiče hosty, když přítomnost dítěte není vhodná nebo žádoucí.

Indie - V indické společnosti je mrkání vnímáno citlivě. Je na něj pohlíženo jako na rafinovaný nebo koketní projev, dojde-li k němu mezi manželi nebo mezi chlapcem a dívkou, kteří spolu chodí, ale je zcela nevhodné a urážející, je-li namířeno na někoho, s kým nejste ve vztahu.

Austrálie - Zcela jiný význam má mrknutí v Austrálii, kde je považováno za hrubé a nezdvořilé a příliš vyzývavé, obzvláště mrkne-li muž na ženu.

Asie - Mrkání je považování za vulgární gesto v asijských zemích, takže pokud nemáte chuť poprat se, nechte si mrkání pro sebe.

 

Když mrknutí není mrknutím, ale záškubem oka

Mrkání není vždy to, co "prostě jen uděláte". Pod vlivem stresu se může objevit škubání v obličeji nebo v oku, což může vypadat jako neúmyslná salva mrkání ;) ;) ;) ;). Existují přirozené způsoby, které mohou tyto projevy zastavit. Patří mezi ně snížení příjmu kofeinu, meditace, jóga nebo lehké cvičení a stimulace představivosti prostřednictvím čtení, skládání puzzle nebo kreslení/malování může snížit stres a tím i záškuby v obličeji, které ho doprovází.

 

Mrkání u zvířat

Všichni majitelé čtvernohých domácích mazlíčků to zažili: sedíte na gauči, pozorujete svého napůl spícího psa nebo kočku a ve chvíli, kdy se Vám hlavou mihne myšlenka, že k jejich dokonalosti nic nezbývá, pomalu na Vás mrknou a Vy si pomyslíte: "Takového anděla si snad ani nezasloužím". A věřte tomu nebo ne, v mrkání zvířat je stejně záměru a významu jako u lidského mrkání.

Kočky - Když kočky mrkají jedním nebo oběma očima, je to považováno za největší kompliment. Mrknutí někdy nazývané "kočičí polibek" je od kočky sdělením, že Vás vnímá jako důvěryhodnou osobu a cítí se ve Vaší přítomnosti příjemně. Velmi nenuceným "kočičím" způsobem Vám tak dává najevo, že Vás miluje. Nejúžasnější na tom je, že i kočky vnímají mrkání stejným způsobem, takže se neostýchejte směrem ke své kočce vyslat pomalé mrknutí jako důkaz Vaší lásky.

Psi - Ačkoliv se mnoho majitelů psů rozhodne věřit tomu, že mrkání jejich štěněte je taková malá laskavá zpráva pro ně, ve skutečnosti se jedná o projev neagresivity. Na rozdíl od lidí se psi nespoléhají při komunikaci na výraz obličeje, takže dlouhý oční kontakt je vnímán jako agrese a výzva k boji o dominantní postavení. Protože Váš pes s Vámi nechce bojovat, mrká ve své submisivitě. Takže mrknutí u psa nemusí nutně znamenat projev obdivu, ale spíše respektu, což však může také zahřát u srdce.

 

Mrkat či nemrkat?

Mrknutí ve vhodnou chvíli, na vhodném místě a za vhodných okolností může být skvělá věc. Může to být jiskra, která přeskočí a nechá vzplanout milostnému vztahu. Vzájemné mrknutí mezi přáteli je potvrzením vtipu nebo toho, co je spojuje.

Další blog