informace
eyebrow-tinting-2

Úprava obočí a řas v kosmetickém studiu se může jevit jako jednoduché řešení, jak si vylepšit svůj vzhled. Odborníci však už dlouhou dobu varují, že barvení a další procedury nejsou bezpečné. Dnes, kdy různé salony krásy nabízejí množství různých procedur - vláskování (microblading), laminace obočí (bio fixace), ondulace očních řas a další - je více než kdy dřív důležité se seznámit s riziky.

Běžné úpravy obočí a očních řas

  • Barvení: Během této patnáctiminutové procedury se na řasy a obočí nanáší středně trvanlivá barva, aby vypadaly hustší, tmavší a plnější. Barva vydrží asi tři až šest týdnů.
  • Microblading obočí: Microblading je známý také pod názvem tetování, vláskování nebo tónování. Trvalá barva je vtetována do pokožky za pomocí jehly, která je připevněna k malému ručnímu nástroji. Celý zákrok trvá jednu až dvě hodiny a stojí několik set dolarů (pozn. překl.: informace o cenách v článku se týkají USA, v ČR se cena pohybuje v řádech několika tisíců korun). Účinky přetrvávají mnoho let.
  • Laminace obočí: Toto chemické ošetření trvá méně než jednu hodinu a nepoužívá se při něm ani jehla, ani středně trvanlivá barva. Namísto toho se do obočí vetře krém na trvalou ondulaci, která obočí vytvaruje do kýženého tvaru. Tato procedura stojí méně než 100 USD (pozn. překl.: v ČR pod tisíc korun) a výsledný efekt trvá několik týdnů.
  • Trvalá ondulace řas: Při trvalé ondulaci se na řasy nanese lepidlo a řasy se natočí na váleček. Pak se na řasy aplikuje chemický roztok, který dlouhodobě zajistí jejich zatočený tvar. Procedura stojí méně než 100 USD (pozn. překl.: v ČR do tisíce korun), trvá asi 45 minut a výsledek vydrží jeden až dva měsíce.

 

Jaká jsou rizika?

Podle mluvčí Akademie (pozn. překl.: Americké akademie oftalmologie, zkratka AAO) Purnimy Patel, MD, úprava obočí a řas je pro zdraví nebezpečná, protože se děje v těsné blízkosti očí. Tyto procedury mohou způsobit oční problémy a ovlivnit zrak. "U některých osob se může vyvinout zvýšená citlivost při opakovaném podstoupení procedury," řekla Dr. Patel. "Kromě toho se může v průběhu času měnit složení používaných výrobků. Takže se může u někoho objevit reakce, ačkoliv v minulosti bez problémů ošetření zvládal."

FDA (pozn. překl.: Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA) neschválila žádné barvící přísady pro permanentní barvení nebo tónování obočí a řas. Úřad oznámil, že je známo několik případů permanentního barvení nebo tónování řas a obočí, kdy došlo k závažnému poranění očí, včetně oslepnutí. Ačkoliv vydává FDA varování, nemůže ovlivnit činnost salonů krásy. Tato úloha leží v rukou jednotlivých států (pozn. překl.: v USA) a místních výkonných orgánů a může se místně lišit.

Komise pro poskytování kadeřnických a kosmetických služeb v Kalifornii, která reguluje činnost státem vlastněných salonů krásy v tomto státě, vydala varování, že majitelé těchto salonů mohou být předvoláni a může jim být udělena pokuta za používání tónovacích přípravků. Barvy na obočí a řasy jsou však legální v New Yorku, pokud se nejedná o permanentní barvení.

Jessica Krant, MD, MPH, newyorská dermatoložka s certifikátem od Americké akademie dermatologie řekla pro Today Style, že vzhledem k tomu, že nejsou stanovena pravidla pro barvení řas a obočí, může být obtížné posoudit jejich bezpečnost. Ještě dodává: "I kdyby FDA schválila nějaké tónovací barvy, stále by existovalo riziko vzniku infekce a alergických reakcí, takže schválení od FDA automaticky nezajišťuje, že je procedura naprosto bezpečná."

 

Co dělat, když se úprava obočí zvrtne

Pokud se u Vás projeví reakce na jakýkoliv barvící nebo kosmetický přípravek, doporučuje Dr. Patel kontaktovat lékaře. Ve Spojených Státech se doporučuje nahlásit reakci Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. "Zákon od kosmetických společností nevyžaduje, aby sdílely svá citlivá data nebo stížnosti zákazníků s FDA," dodává. "Informace, které poskytnete, jsou velmi důležité jako pomoc při monitorování bezpečnosti kosmetických přípravků na trhu."

Další blog