informace
zdraví očí do 40 let

V době, kdy dosáhneme věku 20 let, jsou naše oči a zrakový systém plně vyvinuté. Většina lidí zjistí, že jejich zrak a zdraví očí zůstávají obecně stabilní po celou dobu jejich 20. a 30. roku života. Jednu výjimku tvoří ženy, u kterých se zrak často mění během těhotenství.

V této fázi života je důležité vytvořit si správné oční návyky pro celoživotní zdravé vidění. Například lidé s cukrovkou nebo predispozicí na cukrovku musí chodit na pravidelné oční prohlídky, aby se u nich nerozvinulo diabetické oční onemocnění. Důležitou součástí péče o diabetické oči je spolupráce s lékaři, kontrola hmotnosti a hladiny cukru v krvi, stejně jako krevního tlaku a cholesterolu.

Prevence poranění očí v domácnosti

Úrazy očí jsou hlavním zdrojem očních problémů u mladých dospělých. Přibližně tři ze čtyř úrazů očí se stanou mužům ve věku 18 až 40 let. Téměř polovina všech úrazů očí se stane v domácnosti nebo v jejím okolí, nejčastěji při opravách nebo sportu. Dobrou zprávou je, že téměř všem úrazům očí lze předcházet používáním ochranných brýlí. Každá domácnost by měla mít po ruce alespoň jedny certifikované ochranné brýle.

Kdy je třeba pravidelně chodit na oční prohlídky

Dospělí do 40 let, jejichž oči jsou zdravé a vidí dobře, by měli každých pět až deset let absolvovat kompletní vyšetření u očního lékaře. Nebo si to zapamatujte takto: kompletní oční vyšetření absolvujte jednou ve 20 letech a dvakrát ve 30 letech.

Z tohoto doporučení existují určité výjimky. Pokud nosíte kontaktní čočky, navštěvujte očního specialistu jednou ročně. Pokud trpíte cukrovkou nebo máte v rodině oční onemocnění, poraďte se s očním lékařem, jak často by měl vaše oči vyšetřovat.

Bez ohledu na váš věk, pokud máte oční infekci, úraz, bolest očí nebo vidíte neobvyklé záblesky, plamínky nebo světelné obrazce v zorném poli, zavolejte svému očnímu lékaři.

Další blog