woman

Uvažujete, že si pořídíte kontaktní čočky? K dispozici je vám celá řada informací, které vás mohou přímo zahltit. Nabízíme vám odpovědi na několik často kladených otázek týkajících se kontaktních čoček, které vám, jak doufáme, pomohou osvětlit situaci.

Může se čočka v oku ztratit?

Ne. Budete-li si mnout oči, je možné, že se čočka uvolní ze správné polohy a dostane se vám pod horní víčko. Pokud k tomu dojde, nebojte se - není to nebezpečné. Přečtěte si návod, jak zatoulanou čočku vyjmout.

V jakém věku si mohu čočky pořídit?

Průměrný věk, kdy s kontaktními čočkami začínají děti, je 13 let,  ve studii uskutečněné univerzitou The Ohio State University College of Optometry však odborníci hodnotili používání kontaktních čoček u 116 dětí a došli k závěru, že většina dětí je schopna bez problémů používat čočky už ve věku 8 až 11 let. Mladým klientům lékaři často předepisují jednorázové kontaktní čočky, například Proclear 1 day, protože vyžadují jen minimální péči.

Mohu používat čočky, když mi lékař předepsal bifokální brýle?

Ano. Kontaktní čočky pro klienty trpící presbyopií se nazývají multifokální čočky. Jsou vyrobeny tak, aby část čočky zajistila korekci na dálku a část korekci vidění na blízko. Vhodnými typy čoček pro tuto vadu zraku jsou čočky Biofinity Multifocal nebo Proclear Multifocal společnosti CooperVision; oba typy využívají moderní design s několika zónami zrakové korekce u obou čoček - umožňují zřetelné vidění na blízko, na střední vzdálenost i do dálky.

Trpím astigmatismem. Mohu si pořídit kontaktní čočky?

Ano. Kontaktní čočky pro astigmatiky se nazývají torické čočky, a na rozdíl od čoček sférických mají dvě odlišné hodnoty adice - jednu pro astigmatismus a druhou pro krátkozrakost nebo dalekozrakost. Vhodnou volbou tohoto typu čoček jsou torické čočky Avaira, které se vyrábějí s využitím designu zvaného Optimized Lens Geometry (Optimalizovaná geometrie čoček) - torického designu s několika ploškami zaručujícího optimální zrakovou přesnost, dokonalou aplikaci a pohodlí.

Mohu si ponechat kontaktní čočky i ve spánku?

Nedoporučujeme, abyste spali s nasazenými kontaktními čočkami, s výjimkou těch, které byly pro tento účel speciálně vyrobeny a vám předepsány. Kupříkladu čočky Biofinity můžete používat nepřetržitě až 6 nocí/7 dní.

Musím si čočky vyměňovat v souladu s pravidelným režimem výměny, i když se zdají být v pořádku?

Ano. Na kontaktních čočkách se totiž usazují proteiny, které mohou způsobit zánět očního víčka, pokud si čočky nevyměňujete tak, jak je předepsáno. Uživatel čoček si obvykle zánětu všimne až tehdy, kdy je onemocnění už závažné.

Pokud si myslíte, že by pro vás kontaktní čočky mohly být dobrou volbou, budete nejdříve potřebovat předpis. Použít můžete pro začátek náš nástroj Find an eye doctor (Vyhledejte očního lékaře). Pokud ještě stále nemáte ve věci jasno, více informací najdete na naší stránce s často kladenými otázkami.

Výroky zveřejněné v tomto blogovém příspěvku nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení zdravotnických odborníků. Máte-li jakékoli konkrétní dotazy, informujte se u očního specialisty.

Další blog