letni_cestovani

Opět tu máme období cestování! Jste Vy i Vaše kontaktní čočky připravení? Cestujete-li  do zahraničí, mohlo by Vás zajímat, jak se co nejlépe postarat o Vaše kontaktní čočky. Pro někoho možná výzva, ale kontaktní čočky byste měli být schopní nosit všude, i v méně rozvinutých nebo odlehlých oblastech, pokud budete mít na cestách do zahraničí na paměti několik rad týkajících se nošení kontaktních čoček:

# 1 Nepijte vodu (ani ji nepoužívejte na kontatkní čočky) – Nikdy byste neměli Vaše kontaktní čočky vystavit jakékoliv vodě: je jedno, zda kohoutkové, destilované, jezerní či balené. Bakterie a viry, které v ní žijí, zvláště jednobuněčný organizmus nazývaný Acanthamoeba, se mohou přichytit k Vašim kontaktním čočkám a vyvolat vážnou infekci, která se jen obtížně léčí. Používejte na Vaše čočky pouze sterilní roztok určený pro kontatkní čočky a dodržujte dobu jeho trvanlivosti. A vždy si předtím, než budete sahat na kontaktní čočky, umyjte ruce čistou, pitnou vodou.

# 2 Zvažte nákup cestovního balení kontaktních čoček – Bezpochyby je jednoduché přibalit do Vaší cestovní tašky pouzdro na kontatkní čočky a roztok, avšak cestovní balení kontatkních čoček se mohou ukázat jako velmi praktická, budete-li potřebovat nasadit si nebo vyndat kontaktní čočky na cestách. Jsou tak malá, že se vejdou do Vaší kabelky nebo kapsy u bundy a kvalitní sada obsahuje vše, co potřebujete v urgentních případech – včetně zrcátka. Určitě si před nákupem ověřte nabídku, protože ceny jednotlicých sad se mohou lišit. 

# 3 Nikdy nepřelévejte roztok do menších lahviček – Všechna bezpečnostní opatření týkající se tekutin při cestování letadlem by mohla svádět k tomu, že si roztok přelejete do menší lahvičky, avšak tím můžete narušit jeho sterilitu. Kupte si raději nové, menší balení roztoku, anebo ještě lépe, pořiďte si jednodenní kontaktní čočky, jako jsou například MyDay nebo Proclear 1 day. Nepotřebují pouzdra ani roztok a nemusíte řešit ani jejich sterilnost, protože si každý den nasazujete nový pár.

# 4 Cestujte chytře vybaveni informacemi o Vašich kontaktních čočkách – Cestujete-li do jiné země, jejíž jazyk neovládáte, obstarejte si před odjezdem informace o Vašem předpisu na kontaktní čočky a také si připravte několik přeložených frází, které by se Vám mohly hodit. Takto budete schopni sdělit místnímu optometristovi, že jste ztratili kontaktní čočky. Také zvažte, zda si s sebou vezmete kontakt na Vašeho očního lékaře, který můžete sdělit místnímu specialistovi v případě potřeby.

# 5 Přibalte si dioptrické brýle – I když patříte k těm lidem, kteří si nedokážou ani ve snu představit, že by odešli z domova s dioptrickými brýlemi na nose (my o vás víme!), není špatný nápad si je přibalit, pokud je máte. Během cestování se můžete setkat s novými alergeny, na které jsou citlivé Vaše oči – od pylů ve vzduchu až po srst domácích mazlíčků u příbuzných. Tady mohou záložní brýle pomoci. Jestli je nepotřebujete, skvělé. Jestli ano, budete rádi, že je máte.

Cestování může být náročné i bez zmatků kolem kontaktních čoček. Následujte naše rady, abyste omezili rizika a cestování si užili. (A nezapomeňte hodně fotit!)

Šťastnou cestu!

Další blog