fruits-and-vegetables

Jestliže platí, jak tvrdí jedno anglické přísloví, že jedno snědené jablko denně Vás zachrání před doktorem, může to samé zvládnout i mrkev a zachránit Vás před očním lékařem? Ukazuje se, že trend propagující „jídlo jako lék“ se rozšířil i na zdraví očí, obzvláště co se týká jejich stárnutí. Určité změny ve stravování mohou pomoci oddálit nebo dokonce zabránit vzniku některých očních chorob spojovaných s věkem, jako je například makulární degenerace nebo katarakta.

Ať žije zelená (listová zelenina)
Strava bohatá na barevné ovoce a zeleninu ovlivňuje jak Vaše celkové zdraví, tak zdraví Vašich očí. Vědci se například domnívají, že na pozadí katarakty je nerovnováha mezi volnými radikály a antioxidanty v těle. Dva z antioxidantů, které nejlépe chrání oči, jsou lutein a zeaxanthin, které najdeme v tmavě zelené listové zelenině, jako je kapusta a špenát. 
Tuky jsou prospěšné (jíte-li ty správné)
Ne všechny tuky jsou stejné. Některé mastné kyseliny jako například omega-3 mastné kyseliny (DHA, EPA a ALA) pomáhají chránit oči před makulární degenerací a snižují riziko zeleného zákalu. Vědci NEI (Národní institut zraku v USA) ve studii věnované onemocněním očí spojovaným s rostoucím věkem (r. 2009) zjistili, že u skupiny účastníků, kteří vykazovali největší množství omega-3 mastných kyselin ve své stravě, byla o 30% menší pravděpodobnost vzniku makulární degenerace ve sledovaném období 12 let v porovnání s ostatními.
Méně je více (když se jedná o sůl)
Maximální denní doporučená dávka sodíku je 2,300 mg – asi jedna čajová lžička soli. Většina Američanů konzumuje kolem 3,500 mg, z čehož většina pochází z již zpracovaných potravin. Mnoho lidí ví, že strava obsahující hodně sodíku zvyšuje riziko srdečních onemocnění, ale ne každý si uvědomuje, že vyšší příjem soli může také zvýšit riziko katarakty, jak vyplývá ze studie zveřejněné University of Sydney. 

Zavést změny do stravování a v životním stylu může být velkou výzvou, ale nepochybně se vyplatí. Pokud se již stravujete zdravě a potřebujete pomoci podpořit dobré zdraví svých očí, můžete zvážit užívání doplňků stravy pro oči, které Vám pomohou vyplnit případné nutriční mezery.

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. 

Další blog