sleeping_eyes_big

Strávíme v průměru 2920 hodin ročně spánkem, což znamená asi třetinu času. Vypadá to, že nic neděláme – jen bez hnutí ležíme a nereagujeme – ale ve skutečnosti jsou náš mozek a oči velmi aktivní! Čtěte dále, abyste se dozvěděli, co Vaše oči dělají, když spíte: 

„Rychlé pohyby očí“ neboli fáze spánku REM
Zatímco svaly těla jsou během spánku nehybné, pohyb očí pokračuje i ve fázi spánku nazývané REM (Rapid Eye Movement – rychlé pohyby očí), což je fáze spánku, během které aktivně sníme. A nepohybují se jen trochu – tyto pohyby očí, také známé jako sakadické pohyby, sakády, jsou nejrychlejšími pohyby, kterých je lidské tělo schopné. Dosahují úhlovou rychlost 900 stupňů za sekundu. Proč se oči pohybují během REM fáze spánku, není zcela známo. Některé studie naznačují, že naše oči sledují obrazy v našich snech. 

Jak nedostatek spánku ovlivňuje Vaše oči
Jestliže trpíte nedostatkem spánku, vítejte v početné skupině. CDC (Centers for Disease Control and Prevention; Centrum pro kontrolu nemocí a prevenci v USA) uskutečnila průzkum, ve kterém se ukázalo, že více než 40 miliónů pracujících v USA spí v noci méně než 6 hodin. Zatímco mnoho lidí ví, že nedostatek spánku může u člověka ovlivnit rychlost reakcí a koncetraci, není již tak dobře známo, že ovlivněn je také zrak.

Během spánku oči regenerují a potřebují k tomu minimálně pět hodin spánku každou noc. Jinak hrozí komplikace jako například kontrakce svalů v oku (myokymie), vystouplé cévy, otok papily zrakového nervu nebo syndrom suchého oka. Nejen pro Vaše oči, ale i pro celkové zdraví udělejte vše proto, abyste měli dostatek spánku.

To znamená 7-9 hodin u dospělého a 10-11 hodin u dětí (a ještě více u miminek a batolat). Jste-li jedním nebo jednou z mnoha lidí, kteří mají problémy se spánkem, věnujte tomuto problému pozornost. 

 

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

Další blog