cuk

Stalo se Vám někdy, že jste pocítili křeč očního víčka,která se náhle objevila bez zjevné příčiny? Naprostá většina z nás cukání v oku (neboli myokymii) už někdy v životě zažila a obvykle se jedná o neškodný jev, ačkoliv může být někdy nepříjemný, obzvlášť ve chvíli, kdy se zdá, že cukání nikdy nepřestane. Zpravidla vznikne tak, že dojde k samovolnému aktivování očního svalu, když je naše tělo ve stresu nebo unavené. Existuje však i několik málo vzácných, ale o to více závažnějších forem záškubů v oku.

Spouštěče
Porozumět příčinám, které stojí za cukáním a záškuby oka, je důležité, protože nejúčinnější prevencí tohoto problému je zastavení spouštěcího mechanismu. Mezi možné příčiny se řadí:


Únava: V dnešním uspěchaném světě může být obtížné dopřát si minimálně osm hodin spánku každou noc, ale Vaše tělo tuto dobu potřebuje k regeneraci. Dostatečný odpočinek je tedy prvním krokem k tomu, abyste se zbavili cukání v oku.
Stres: Naše tělo není stavěné na míru stresu, kterou většina z nás denně zažívá. Krátká přestávka na odpočinek během dne, dechové cvičení nebo meditace jsou jen některé z mnoha způsobů, jak zmírnit míru stresu a uchránit Vaše oči před záškuby a cukáním.
Suché oči: Potíž, která se stává častější s přibývajícími roky a u těch, kdo celý den tráví u počítače. Syndrom suchých očí může být nepříjemný sám o sobě, a o to víc, když spustí cukání v oku. Váš oční lékař Vám může doporučit oční kapky a, pokud nosíte kontaktní čočky, pomůže také jejich vhodný výběr. Kontaktní čočky řady „Proclear“ od společnosti CooperVision jsou speciálně navržené, aby zmírnily nepohodlí v podobě suchých očí způsobené nošením kontaktních čoček.
Konzumace alkoholu, tabáku nebo kofeinu: Látky, které zatěžují organizmus, mohou také vyvolat cukání v oku a celou řadu dalších zdravotních potíží. Střídmost v tomto ohledu může výrazně prospět.
Alergie: Během očních alergií se do oka uvolňuje histamin, který může způsobit cukání. Váš oční lékař Vám může v tomto případě doporučit užívání antihistaminových kapek.
Nadměrné používání počítače: Jedním z mnoha projevů syndromu počítačového vidění je cukání v oku. Pravděpodobně se to děje, protože nadměrné používání počítače může vyvolat suchost očí, namáhání očí a jejich únavu, a to všechno jsou spouštěče cukání.
Nedostatečná výživa: Za správnou funkci svalů zodpovídá celá řada vitamínů a minerálů. Oční záškuby a cukání může způsobovat nerovnováha u těchto živin: elektrolyty, vitamín B12, vitamín D nebo hořčík.

Vážnější příčiny
Blefarospasmus nebo hemifaciální spasmus jsou vážnější, nicméně méně časté formy očních záškubů. První zmíněnou potíží bývá postiženo 20-50 tisíc Američanů a v těžkých případech může zabránit otevření oka až na dobu několika hodin. Druhá zmíněná   diagnóza se vyskytuje velmi vzácně, postiženo bývá jen 8 osob ze 100.000 ve Spojených Státech a dochází k ní, když tepna tlačí na nervy stimulující svaly v obličeji.

Ve většině případů drobné cukání očního víčka odezní samo od sebe po chvíli klidu. Pokud však cukání trvá déle než týden, zcela zavře oční víčko, způsobí padání horního očního víčka nebo je doprovázeno zarudnutím nebo otokem očí, je na místě navštívit Vašeho očního lékaře.


Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

Další blog