jak_funguji_cocky_big

Bližší pohled na to, jak díky kontaktním čočkám můžete lépe vidět

Jestliže nosíte kontaktní čočky, vítejte v početné skupině – jen ve Spojených státech je nosí přes 24 milionů lidí. Napadlo Vás ale někdy přemýšlet o tom, jak tahle malá plastová kolečka vlastně zlepšují Vaše vidění? Jestli se chcete dozvědět víc, čtěte dále: 

Jak funguje oko:
K porozumění toho, jak fungují kontaktní čočky, je důležité vědět také trochu o tom, jak funguje oko. Když se světlo odráží od nějakého objektu, prochází rohovkou (průhledná vrchní vrstva oka) a panenkou (černá část oka), pak světlo prochází skrz čočku, která paprsky světla zaostřuje na sítnici na zadní stěně oka. Sítnice obsahuje mnoho tzv. světločivných buněk (tyčinek a čípků), které přeměňují světlo na nervové elektrické impulzy, které jsou vysílány do mozku. Neostré vidění je výsledkem tzv. refrakčních vad. Jinými slovy, tvar oka brání světlu, aby dopadlo přímo na sítnici, a to způsobuje poruchy zraku.

Jak kontaktní čočky napravují refrakční vady?
Kontaktní čočky jsou miniaturní čočky, které jakoby plují na slzném filmu oka a jsou tak s okem v „kontaktu“. Podobně jako dioptrické brýle také kontaktní čočky upravují lom světelných paprsků a jejich zaostření na sítnici. Existují různé typy kontaktních čoček pro různé refrakční vady:

  • Myopie (krátkozrakost) je stav, kdy se vzdálené objekty jeví rozmazaně a blízké jsou vidět jasně. To se děje, když světelné paprsky nejsou správně zaostřeny na sítnici jako přímý důsledek tvaru oka dané osoby. Standardní kontaktní čočky jako např. Coopervision’s Avaira mohou tuto velmi častou oční vadu napravit.
     
  • Hyperopie (dalekozrakost) je opakem myopie, blízké objekty vidí oko rozmazaně, protože paprsky světla se sbíhají až za sítnicí. Tento problém rovněž řeší standardní kontaktní čočky dostupné v různých obměnách.
     
  • Presbyopie je oční vada spojená s věkem a připomíná hyperopii tím, že blízké objekty vidí člověk rozmazaně. Presbyopie má ovšem jinou příčinu. Zatímco hyperopie je způsobená deformovaným tvarem oka, u presbyopie dochází k tvrdnutí čočky v oku, což se v konečném důsledku děje každému s přibývajícím věkem. Mnoho lidí s touto diagnózou potřebuje multifokální kontaktní čočky, jako např. Proclear Multifocals, které korigují zrak jak na blízko, tak i na dálku.
     
  • Astigmatismus je stav, kdy oko nepřesně zaostřuje světlo na sítnici vlivem nepravidelně tvarované rohovky nebo čočky. Pro tento typ problému se používají speciální, tzv. torické kontaktní čočky. K porovnání rozdílu mezi čočkami, které korigují astigmatismus a těmi, které to neumí, si představte průřez dvou různých typů míče. Sférické kontaktní čočky, které astigmatismus nekorigují, si lze představit jako jednoduchý průřez míče na volejbal, zatímco torické kontaktní čočky, které astigmatismus korigují, jsou v průřezu podobné míči na americký fotbal (nebo rugby). Protože u torických kontaktních čoček je nutné, aby v oku byly orientovány určitým způsobem, musí být dobře navrženy tak, aby „seděly“ přesně a stabilně. Vhodným příkladem tohoto typu čoček jsou Biofinity Toric.
     

Vývoj kontaktních čoček má za sebou dlouhou historii od prvních exemplářů, které v roce 1801 vyzkoušel vědec Thomas Young, který použil vosk, aby mu čočka v oku držela. Pokrok ve výzkumu a vývoji technologií významně ovlivnil vzhled kontaktních čoček a používaný materiál, díky kterému bylo možné zvýšit počet pacientů, kteří opět jasně vidí bez zmatků kolem věčně ztracených brýlí.

 

Nic z textu obsaženého v tomto blogovém příspěvku není míněno jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení zdravotnických odborníků. Máte-li nějaké konkrétní dotazy, informujte se u Vašeho očního specialisty. 

Další blog