dite_big

Více a více dětí začíná používat kontaktní čočky a to i v překvapivě nízkém věku. Možná se to částečně děje díky zveřejněným studiím, které ukazují, že kontaktní čočky mohou pomoci mladým lidem ovlivnit sebedůvěru, sportovních výkony a studijní výsledky. Nicméně, přechod od dioptrických brýlí ke kontaktním čočkám může být pro některé děti složitý a náročný. Zde je několik tipů, jak dítěti usnadnit přechod na kontaktní čočky.

Jít k očnímu lékaři nebo nakoupit online

Online nakupování kontaktních čoček může být pohodlné, ale nedoporučuje se pro ty, kteří s používáním kontaktních čoček začínají, obzvláště jedná-li se o děti. Mnoho distributorů na internetu není schváleno FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, vládní agentura v USA) a pořídit si čočky bez lékařského předpisu může vést k vážným problémům. I když znáte počet dioptrií u brýlí Vašeho dítěte, lékař zkontroluje u dítěte zdravotní stav očí, zjistí další faktory jako například jejich průměr a zakřivení a ukáže mu, jak si čočky nasazovat, jak je vyndavat a jak se o ně starat. Nezapomeňte, že kontaktní čočky jsou zdravotní pomůcky a měli bychom je získávat pouze u odborníků, kteří mají oprávnění k prodeji. 

Není třeba úplně zanevřít na dioptrické brýle

Když svému dítěti pořídíte kontaktní čočky, není to změna typu „všechno nebo nic“. Zvláště u mladších dětí často oční lékaři doporučují používat brýle jako základní způsob korekce zraku a kontaktní čočky jako doplňující. Jak si Vaše dítě bude postupně zvykat na nošení kontaktních čoček a péči o ně, může pomalu začít používat je pravidelněji.

Zvolte jednodenní kontaktní čočky

Hlavním důvodem, proč je stále více optometristů ochotných doporučit užívání kontaktních čoček dětem, jsou podle AOA (Americká optometrická asociace) jednodenní kontaktní čočky. Zásadní roli hraje to, že jednodenní čočky vyžadují minimální péči. Vaše díte si může každé ráno nasadit nový, čerstvý pár kontaktních čoček, aniž by mělo zodpovědnost za jejich čištění, udržování a skladování. Možná byste mohli zvážit používání „Proclear 1 day“ kontaktních čoček, které zajišťují 96%ní hydrataci i po 12 hodinách nošení – skvělé pro případné noci strávené studiem. 

První pořizování kontaktních čoček je zajímavá zkušenost v každém věku. Stačí jen málo a můžete Vašemu dítěti pomoci v tom, aby tato zkušenost byla pozitivní.  


Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

Další blog