vyvoj_oci_big

Oko je jeden z nejsložitějších orgánů lidského těla a trvá několik let, než se úplně vyvine. Jeho úkolem je soustředit a zaostřit paprsky světla, které pak mění na nervové impulzy, kterým mozek rozumí, pomocí desítek různých druhů neuronů. Tento proces patří mezi získané formy chování, které se projevují už před narozením.

Fáze vývoje oka
Oči se začnou vyvíjet v děloze už šest týdnů po početí a mohou začít vnímat světlo i přesto, že oční víčka zůstávají zavřená už na počátku druhého trimestru. Nedávné studie zveřejnily závěr, že vystavení se světlu v děloze je důležité pro zdravé oči a dobrý zrak. Narozením jsou děti vrženy do světa vizuálních podnětů, i když ještě nemají zcela vyvinutou schopnost zaostřit na různé předměty. Nejvíce je přitahují velmi kontrastní předměty a zaostřit dokážou asi na 25 cm, což je vzdálenost matčina obličeje při kojení. Poté ještě v prvním roce života čeká oči mnoho vývojových milníků: 

  • V prvních několika měsících života se oči učí spolupracovat a začínají sledovat pohybující se objekty. Začíná se také rozvíjet koordinace očí a rukou.
  • Asi v pěti měsících začíná dítě vnímat hloubku prostoru a vidět svět třídimenzionálně. Už je také v tomto věku dobře rozvinuté vidění barev.
  • Asi od devíti měsíců se děti učí používat své oči a ruce dohromady, jak se učí lézt a pak i chodit a jak si osvojují další dovednosti. Jsou už také nyní schopné odhadnout dobře vzdálenosti a házet přiměřeně přesně.

Projevy možných zrakových problémů u malých dětí

I když problémy s očima a zrakem nejsou u miminek běžné, podle AOA (Americká optometrická asociace) si rodiče mohou všimnout některých jevů, kterou mohou indikovat zdravotní problém s očima nebo zrakem:

  • Nadměrné slzení – podezření na ucpané slzné kanálky
  • Červená nebo slepená oční víčka – riziko oční infekce
  • Neustálé otáčení očí – znak strabismu
  • Zvýšená citlivost na světlo – indikace možného zvýšeného očního tlaku
  • Bílá oční zornice – může znamenat přítomnost nádoru v oku

Jak podpořit vývoj zraku

Protože zrak patří mezi učební procesy podobně jako chůze a mluvení, mohou rodiče nebo pečovatelé sehrát důležitou roli ve vývoji zraku dítěte. Kromě sledování vývoje očí a zraku a všímání si projevů různých očních problémů by rodiče měli své dítě přivést na první celkové vyšetření zraku asi ve věku šesti měsíců dítěte, protože některé vady je snadnější odstranit nebo upravit, když jsou odhaleny a léčeny v ranném stádiu. Zapojení se do aktivit odpovídajících věku dítěte jako například stavění hraček do vzdálenosti 20-30 cm v zorném poli malých dětí nebo tleskání a kutálení si s balónem pro starší děti také podpoří u dítěte učební procesy.

Sledování toho, jak se zrak malého dítěte vyvíjí, je fascinující proces. Jestli se chcete dozvědět více o vývoji očí u dětí a o specifických aktivitách, které podporují vývoj zraku, AOA (Americká optometrická asociace) v rámci veřejného  programu zaměřeného na zdraví dětí poskytuje zdarma informace (pozn. překl.: v angličtině) nebo můžete navštívit dětského očního lékaře ve Vašem okolí.

 

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

Další blog