should-i-wear-contacts

Kontaktní čočky nebo brýle - toť otázka...

V obou případech jde o zajištění korekce vad zraku. Odpověď na otázku závisí převážně na tom, co hledáte a jaký životní styl vedete. Podívejme se na to podrobněji.

Jaké výhody vám mohou přinést kontaktní čočky?

Přechodem z brýlí na kontaktní čočky můžete získat větší svobodu. Pokud například pěstujete sport, nemusíte se už obávat, že vám brýle spadnou právě v okamžiku, kdy svištíte hřištěm nebo tenisovým kurtem. Kontaktní čočky také zaručují lepší periferní vidění.

Pokud nejste sportu příliš nakloněni, čočky vám mohou přinést i jiné výhody. Nebudou se například zamlžovat tak jako brýle (to je zásadní klad - zvláště když přicházíte z venku, kde sněží nebo prší). Nebudete ani muset zápolit s odlesky nebo zrcadlením vašich brýlí.

A další výhoda kontaktních čoček - už nebudete muset kupovat drahé náhradní obruby nebo se snažit sladit svou garderobu s obroučkami brýlí. Kontaktní čočky vám umožní být sami sebou.

Srovnání kontaktních čoček a brýlí

Pokud se rozhodujete, zda byste měli nosit kontaktní čočky nebo brýle, nemusí být vaše rozhodnutí jednoznačné buď - anebo. Řada lidí preferuje nasadit si jeden den kontaktní čočky a na druhý den se objeví v brýlích.

A proč ne? Každý den přece nenosíme tytéž šaty. Koupě auta také neznamená, že jste jednou provždy skoncovali s jízdou na kole nebo veřejnou dopravou.

Kombinování vám může zpříjemnit život a vnést do něj trochu zábavy (a udržet si zájem přátel - budou neustále zvědaví, co uděláte příště).

Jaké jsou klady brýlí?

Mnoho lidí se pro brýle rozhodne prostě proto, že se jim vyhovují. Proč ne.

Při volbě mezi čočkami a brýlemi má nakonec často poslední slovo subjektivní názor uživatele. Někdo má rád kočky, jiný upřednostňuje psy. Jak už bylo řečeno, rozmanitost je dobrá věc.

Někteří lidé ale zbytečně trvají na brýlích v důsledku jistých mýtů o kontaktních čočkách nebo pozůstatků z období 70. a 80. let 20. století. Od té doby se ale věci hodně změnily.

V posledních několika desetiletích se dramaticky zlepšila technologie využívaná k výrobě kontaktních čoček. Obecně se dá říci, že kontaktní čočky jsou nyní mnohem pohodlnější a mnohé lze nosit po delší dobu, v závislosti na režimu výměny (informujte se u očního lékaře). Hodně klientů má také stále na paměti čištění kontaktních čoček. Tomu se ale můžete lehce vyhnout koupí jednorázových kontaktních čoček. A navíc, brýle byste museli čistit také.

Oči lidí se mohou v mnoha ohledech lišit. Vaše potřeby a přání budou jiné než potřeby jiných lidí. Při příští návštěvě očního lékaře - kterou byste měli podniknout aspoň jednou za rok - se informujte na výhody a nevýhody kontaktních čoček a brýlí ve vašem konkrétním případě.

Proč se neujistit, že vám neunikají výhody, jichž byste si mohli užívat?

 

Výroky zveřejněné v tomto blogovém příspěvku nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení zdravotnických odborníků. Máte-li jakékoli konkrétní dotazy, informujte se u očního specialisty.

Další blog