smiling-children

Vyptává se Vaše dítě na kontaktní čočky nebo možná dokonce tvrdohlavě odmítá nosit brýle? Určitě si domnívá, že je na kontaktní čočky už dost velké, ale kdy  skutečně je „správný“ věk, kdy mohou děti začít nosit kontaktní čočky? I když studie naznačují, že děti jsou už v osmi letech schopné nosit kontaktní čočky, je důležité zohlednit individualitu Vašeho dítěte a jeho úroveň vyspělosti a zodpovědnosti. 

Je Vaše dítě připravené?
Jestliže váháte, zda je Vaše dítě připravené se o čočky dobře starat, prozkoumejte, jak je schopné si poradit s jinými úkoly. Udělá si úkol bez odmlouvání? Je schopné si ve svých věcech udržovat pořádek a čistotu? Další otázky, které Vám mohou pomoci se rozhodnout, jestli už je Vaše dítě na nošení čoček připravené, najdete v příspěvku „Kontaktní čočky u dětí: „správný“ věk, kdy začít nosit kontaktní čočky“. Ve Vašem rozhodování, zda pořídit Vašemu dítěti kontaktní čočky, Vám velmi dobře může pomoci se zorientovat Váš oční lékař. Jestliže žádného nemáte, můžete využít naší služby na webových stránkách „Vyhledejte si svého očního specialistu“.

Jednodenní kontaktní čočky
Není to tak dávno, kdy by oční lékař nepředepsal kontaktní čočky dítěti mladšímu než 13 nebo 14 let. Co se změnilo? Odpovědí jsou jednodenní kontaktní čočky. Podle AOA (Americká optometrická asociace) u tří z deseti lékařů, kteří jsou ve své praxi otevření předepisování kontaktních čoček dětem, lze tuto změnu v přístupu přičíst právě jednodenním kontaktním čočkám. Protože vyžadují jen minimální údržbu a na konci každého dne se vyhodí, stává se péče snadná i pro mladší děti. Skvělou volbou jsou například jednodenní kontaktní čočky „Proclear 1 day“.

Dalekosáhlé benefity
Jestli jste stále na vážkách, zda jsou kontaktní čočky dobrá volba pro Vaše dítě, vezměte do úvahy zjištění studie iniciativy ACHIEVE (The Adolescent and Child Health Initiative to Encourage Vision Empowerment), která zkoumala u dětí psychologický efekt nošení kontaktních čoček po dobu tří let. Ze studie vyplývá, že kontaktní čočky významně zlepšují sebevědomí mladého člověka. Studie výslovně zmiňuje zlepšení fyzického vzhledu, přijetí mezi přáteli, možnosti uplatnění ve sportu a dokonce i studijní výsledky.   

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. 

Další blog