cv_blogs_kidsexam

Jste-li rodičem malého dítěte, možná se zamýšlíte nad tím, jestli už nastal vhodný čas pro první oční prohlídku. Odpověď podle AOA (Americké optometrické společnosti) zní „ano“, pokud je Vašemu synovi nebo dceři více než šest měsíců. Oční prohlídky u dětí jsou velmi důležité. Každé čtvrté dítě navštěvující základní školu (v USA) má nějaký dosud nezjištěný problém se zrakem a dobrý zrak je pro učení základem. 

Časový plán
Po prvním celkovém vyšetření zraku zhruba v 6 měsících by podle AOA měla další prohlídka následovat zhruba ve 3 letech věku, těsně před nástupem do školy – ve věku 5-6 let, a pak každé dva roky, není-li nutná žádná korekce zraku. Děti, které potřebují dioptrické brýle nebo kontaktní čočky, by měly na prohlídku chodit jednou ročně.

Co očekávat 
První vyšetření očí u dítěte často provádí pediatr nebo rodinný lékař. Má-li podezření na nějaký problém, je doporučena návštěva u očního specialisty. Lékař se Vás určitě bude ptát na prenatální vývoj dítěte (a porod), zdravotní a rodinnou anamnézu. Je-li Vaše dítě ještě miminko, lékař zkontroluje, jestli oči reagují na světlo a zda jsou schopné zaostřit a sledovat objekty. Děti v předškolním věku  běžně absolvují tzv. LEA oční testy (při nichž se používají oční tabule, jenže místo písmen jsou symboly), oftalmoskopii, kdy lékař kontroluje oční pozadí a stereotest ve formě náhodně uspořádaných teček, aby se zjistilo, jestli oči dobře spolupracují.

Běžné zrakové problémy u dětí
Zjistí-li lékař u Vašeho dítěte během vyšetření nějaký problém, s největší pravděpodobností půjde o krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus nebo jejich kombinaci. Existují však také některé méně časté potíže, které se zpravidla projevují u školních dětí a jsou to např.:
Amblyopie (tupozrakost, známá také jako syndrom líného oka), při které není, zpravidla jen jedno, oko schopné normálně vidět.
Strabismus (také známý jako šilhání), kdy oči nejsou rovnoběžně postavené.
Nedostatečná konvergence, při které oči nespolupracují při ostření nablízko při čtení nebo nějaké jemné manuální práci. 


První návštěva Vašeho dítěte u očního lékaře je důležitým krokem v rámci péče o jeho zdraví a potvrzením jeho schopnosti se vzdělávat a vyvíjet. Využijte naši službu „Vyhledat očního specialistu“ a najděte očního lékaře pro Vaše dítě.


Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

Další blog