summer-eyecare-tips

Léto je tady, a s ním i příležitosti strávit čas venku a těšit se z hezkého počasí. Se zábavou ale souvisí i zvýšená nutnost chránit si zrak. Opět vám nabízíme několik nápadů týkajících se kontaktních čoček, které byste mohli během léta uvážit.

 

Používejte (vhodné) sluneční brýle:

Většina lidí chápe nutnost chránit pokožku před sluncem prostřednictvím ochranných krémů, jen zřídka ale pamatuje i na svůj zrak. Také oční rohovka se může vlivem slunce spálit a poškození očí UV zářením má v průběhu života kumulativní účinek. Všechny sluneční brýle ale nemají stejný efekt. Při jejich výběru se řiďte následujícími aspekty:

  • Brýle by měly odfiltrovat 99-100 % záření UVA a UVB. Mnohé filtrují pouze záření UVB.
  • Filtr UV 400
  • Brýlové čočky musí odpovídat požadavkům normy ANSI Z80.3 o filtrech. 

Používejte kontaktní čočky s UV filtrem
I když kontaktní čočky s UV filtrem nenahradí plně dobré sluneční brýle, jistě dojde mnohokrát k tomu, že i ten nejdůslednější uživatel slunečních brýlí na ně zapomene. Pro takové případy mohou být kontaktní čočky s UV filtrem neocenitelné, zejména během delší doby. Pro tyto případy nabízí CooperVision například čočky Avaira. Informujte se u očního specialisty, který typ by pro vás byl nejvhodnější.


Při plavání používejte plavecké brýle
I když při plavání zavíráte oči, nikdy nevíte, s čím se můžete tváří v tvář setkat. Všechny druhy vody, včetně vody z bazénu, jezer a vody z horkých koupelí, mohou nakazit vaše oči bakteriální infekcí. A to nezmiňujeme skutečnost, že povrchové napětí udržující čočky na patřičném místě vlivem vody zmizí - a s ním i čočky samotné. A hledat čočky v bazénu je jako hledat jehlu v kupce sena...


Vyhýbejte se klimatizaci foukající vám přímo do tváře
V obzvláště horkých letních dnech můžete být vystaveni pokušení „zaparkovat“ obličej před klimatizačním zařízením nebo ventilátorem. Pokud ale podlehnete, vystavíte se nebezpečí, že vaše kontaktní čočky vyschnou, a to hlavně v autě, kde jsou ventilátory namířeny přímo na řidiče a spolujezdce. Natočte je tedy jiným směrem, a pokud mají funkci rotování, zapněte ji.
Užijte si léto až do posledního doušku. Doufáme, že s pomocí uvedených tipů je prožijete ve zdraví.


Výroky zveřejněné v tomto blogovém příspěvku nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení zdravotnických odborníků. Máte-li jakékoli konkrétní dotazy, informujte se u očního specialisty.

Další blog