koupani

S horkými letními dny přichází spousta příležitostí, kdy se můžete vykoupat. Nosíte-li kontaktní čočky, možná se ptáte, jestli se s nimi můžete koupat a potápět. Konec konců, jak byste jinak viděli? S politováním Vám však musíme sdělit, že koupání se s kontaktními čočkami může být pro Vaše oči velmi nebezpečné. V dalším textu si můžete přečíst proč a co jiného můžete udělat.

Proč byste neměli nosit kontaktní čočky při koupání
FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA) doporučuje, aby se kontaktní čočky nevystavovaly žádné vodě. Koupání se s kontaktními čočkami může způsobit infekci oka nebo i závážnější onemocnění, jako je např. zánět rohovky. Příčinou jsou mikroorganismy, jako je např. Acanthamoeba, které přežívají v prostoru mezi čočkou a okem. I když si po koupání čočky vyndáte a vyčistíte je, Acanthamoeba stále může Vaše oko napadnout i o několik dnů později, protože je odolná vůči většině dezinfekčních přípravků. Acanthamoeba keratitis, neboli zánět rohovky, je téměř výlučně spojena s nošením kontaktních čoček a může způsobit až ztrátu zraku. 

Je vhodné plavání v bazénu?
Ne, plavání v bazénu není v pořádku. Ačkoliv mnoho bakterií zničí ve většině bazénů chlór, nezničí všechny. Navíc, chlór sám o sobě může být problém, protože kontaktní čočky by mohly chemikálii vstřebat a vyvolat podráždění oka. Také by se mohlo stát, že Vám čočky půjdou obtížně z oka vyndat. 

Co tedy dělat?
Určitě si kontaktní čočky vyndavejte, než se dostanete do kontaktu s vodou, i před sprchováním. Jestliže je Váš zrak tak slabý, že potřebujete čočky nosit stále, investujte do kvalitních dioptrických plaveckých brýlí, než se budete potápět. Ty mohou mít v sobě i UV ochranu jako přidaný bonus proti poškození Vašich očí na slunci.

Den strávený na pláži nebo u bazénu může být příjemný způsob, jak zvládnout horké dny letošního léta. A s trochou obezřetnosti si udržet zdravé oči. 

 

Další blog