tippek-a-biztonsagos-sminkeleshez

Podle American Academy of Ophthalmology (Americká akademie oftalmologie) a  American Optometric Association (Americká optometrická asociace) je líčení očí jedním z nejběžnějších zdrojů problémů pro uživatele kontaktních čoček. To však neznamená, že musíte dát svůj vzhled na oltář jasnému vidění. Stačí vědět, jak si správně vybírat kosmetické přípravky a naučit se, jak je správně používat. Následující průvodce kosmetickými přípravky Vám může pomoci uchovat si Vaše oči zdravé a krásné:

Podkladová báze

Pravidlo číslo jedna zní: vždy čistýma rukama si nejprve nasaďte kontaktní čočky a pak teprve naneste make-up nebo zvlhčující krém. Pak může přijít podkladová báze, která pomáhá udržet stíny a oční linky na svém místě.

Oční stíny

Vhodnější jsou krémové oční stíny než pudrové, protože je u nich menší riziko, že se Vám dostanou do očí. Mějte však na paměti, že krémové oční stíny mohou podráždit Vaše oči víc, když se do oka dostanou, proto si zvolte raději stíny vyrobené na bázi vody než na bázi oleje. 

Tužka na oční linky

Tužka na oční linky se běžně používá na tzv. vnitřní linku. To není úplně vhodné pro uživatele kontaktních čoček, protože se produkt snadno přenese na čočky a do oka a také blokuje mazové žlázy v očním víčku. Vhodnější jsou klasické tužky než gelové nebo  krémové, které mohou vysychat a praskat a drolit se. Vyvarujte se používání tužek na oči Kohl, bylo zjištěno, že obsahují těžké kovy jako například olovo a  nejsou tudíž schválené pro používání v kosmetice u FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA).  

Řasenka

Nepoužívejte řasenky na prodloužení nebo zvětšení objemu řas, protože se z nich mohou uvolňovat mikročástečky, které se mohou dostat do oka. Nejsou vhodné ani voděodolné řasenky, protože se nedají smýt vodou a mohou znečistit měkké kontaktní čočky. Nejlepší volba jsou hypoalergenní přípravky bez přidaných olejů a aromat. Při aplikaci nezačínejte u kořene řas, aby se řasenka nedostala do oka a odstraňte z řas všechny žmolky, které by se mohly do oka dostat. Neuvažovaly jste někdy také o tom, že místo používání řasenky si necháte řasy obarvit? Ani to není dobrý nápad – u permanentního obarvení řas jsou známé případy vážného poranění oka a mnoho z těchto produktů není schválených u FDA.

Protože dvě třetiny uživatelů kontaktních čoček jsou ženy, mnoho kosmetických firem již vyrábí produkty jako odpověď na rostoucí poptávku tohoto segmentu. Příště, až si budete vybírat kosmetiku, zeptejte se v obchodě na výrobky označené nápisy „oftalmologicky testováno“ nebo „vhodné pro uživatele kontaktních čoček“. Ale i s těmito produkty, pokud se pravidelně výrazně líčíte, zvažte užívání jednodenních kontaktních čoček. To je jediný zcela jistý způsob, jak si vždy zajistit čerstvý pár kontaktních čoček bez make-upu a nečistot. Dobrou volbou mohou být kontaktní čočky „Proclear 1-day“, které jsou vyrobeny z unikátního materiálu, který přirozeně přitahuje vodu a udržuje 96%ní vlhkost i po 12 hodinách nošení čoček. 

Ochrana očí by měla být vždy na prvním místě. Jestli pociťujete nějakou reakci nebo podráždění oka, vyhledejte Vašeho očního lékaře. Není však třeba se strachovat přehnaně. Budete-li si dávat pozor na to, jaké výrobky používáte a budete-li je vhodně používat, budete skvěle vypadat (i vidět).

Výroky zveřejněné v tomto blogovém příspěvku nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení zdravotnických odborníků. Máte-li jakékoli konkrétní dotazy, informujte se u očního specialisty.

Další blog