rasy

Lidé utratí hodně peněz, aby měli řasy dlouhé, husté a tmavé a tak vypadaly svůdněji. Ale ať máte oči jako Bette Davisová (pozn. překl.: slavná americká herečka) nebo ne, Vaše řasy mají mnohem důležitější funkci než jen podtrhnout Vaši krásu – hrají velmi důležitou roli v ochraně Vašich očí.

Snížení proudění vzduchu
Všichni savci mají vlhké oči. Na povrchu oka je totiž slzný film, který chrání oko, poskytuje mu živiny a láme světlo. Proudění vzduchu může způsobit, že se povrch očí vysuší nebo se do oka dostane dráždivý prach nebo jiné částice, takže řasy slouží oku pro minimalizaci proudění vzduchu přes oční bulvu. Ze studie zveřejněné v „Journal of the Royal Society Interface“ (vědecký měsíčník) vyplývá, že řasy savců, bez ohledu na to, jestli se jedná o půlkilového ježka nebo žirafu vážící 550 kg, dosahují vždy jednu třetinu délky oka zvířete. 

Ochrana očí před vlhkostí
Kromě toho, že řasy pomáhají udržovat vlhkost očí snižováním proudění vzduchu, současně také pomáhají, aby se do očí vlhkost, jako je pot nebo déšť, nedostala. Jejich prohnutý tvar a specifické umístění ji chytají a odvádějí pryč. 

Filtrace slunečního světla
Příliš mnoho slunečního světla může být pro Vaše oči škodlivé. I když řasy nezachytí všechny škodlivé paprsky a sluneční brýle jsou stále zcela nepostradatelné pro ochranu očí, pomáhají Vaše oči zastínit před jasným slunečním světlem.

Varování před nebezpečím
Podobně jako kočičí fousky, řasy slouží jako senzory informující mozek o potenciálním hrozícím nebezpečí. Přijde-li něco do kontaktu s řasami, vyvolá to reflex zavření očního víčka.

Někteří lidé věří, že když Vám vypadne řasa a Vy ji odfouknete, splní se Vám přání. Jestli je to pravda nebo ne, nevíme, ale vezmeme-li v úvahu, kolika různými způsoby udržují tyto malinké, zdánlivě nedůležité chloupky Vaše oči v bezpečí, nepřekvapí, když si o nich někdo myslí, že jsou kouzelné.

 

Další blog