cv_blogs_nov_eyestrain

Digitální přístroje se staly součástí téměř všech částí denního života většiny lidí. Neuvěřitelných 95% Američanů stráví každý den dvě a více hodin u různých digitálních zařízení a 30% - téměř jedna třetina – dospělých Američanů tak tráví dokonce devět a více hodin. Takové sledování obrazovky způsobuje namáhání očí – fyzické nepohodlí, které člověk pociťuje po dvou a více hodinách strávených u digitální obrazovky, ať už se jedná o počítač, tablet, chytrý telefon, elektronickou čtečku knih, televizi nebo videohru -  a stává se dnes rostoucím zdravotním problémem. V našem článku nyní můžete najít odpovědi na otázky týkající se tohoto zdravotního problému moderní doby:

Jaké jsou nejčastější projevy?
Namáhání očí u počítače neznamená pouze jejich únavu. Bolesti hlavy, rozmazané vidění, suchost očí, bolesti krku a ramen jsou často další příznaky spojované s tímto jevem.

Proč digitální přístroje způsobují namáhání očí?
Namáhání očí u obrazovky má vícero příčin. Obvykle mrkneme asi osmnáctkrát za minutu, pokud však delší dobu hledíme do obrazovky, mrkáme mnohem méně. To způsobuje suchost, svědění nebo pálení v očích. Dalšími souvisejícími faktory jsou pozice a držení těla a ergonomické řešení místa, kde pracujeme. Nejnovější průzkumy také poukazují na modré světlo, nacházející se na spektru mezi UV a viditelným světlem, které může poškodit buňky sítnice a vést k věkem podmíněné makulární degeneraci a kataraktě, pokud jste mu vystavováni opakovaně a často.

Kdo je nejvíce ohrožen?
Kdo používá počítač v zaměstnání, patří mezi nejvíce ohrožené touto diagnózou. Studie z roku 2014 zjistila, že u lidí pracujících v kanceláři, kteří u počítače stráví většinu pracovní doby a  trpí syndromem namáhaných očí, dochází ke změnám v jejich slzné tekutině podobně jako u lidí, kteří trpí suchostí očí. Také věk indikuje, zda patříme do ohroženější skupiny. Na rozdíl od většiny očních potíží, nejvíce postižení v tomto případě jsou mladí lidé. Velká většina, téměř 70%, příslušníků generace narozené v 80. a 90. letech minulého století (tzv. Millennials) potvrzuje, že nějakými symptomy namáhaných očí trpí. To je větší podíl než u lidí narozených po II. světové válce (přibližně do poloviny 60.let, tzv. Baby Boomers - 57%) a u příslušníků tzv. Generace X (narozených zhruba mezi roky 1965 a 1985 – 63%).

Lze tomuto problému nějak předcházet?
Nejjednodušší způsob, jak zmírnit nebo eliminovat namáhání očí, je na chvíli si od digitálních přístrojů odpočinout. Náš zvyk nosit je všude s sebou a používat je, kdykoliv potřebujeme, potřebuje změnu. Tato vědomá snaha dělat něco jiného pomůže Vašim očím a možná také i projevům závislosti na digitálních technologiích. Jestliže digitální přístroje musíte používat, uvádíme několik tipů, jak zmírnit rizika:
Udělejte si tzv. „20-20-20“ přestávku – každých 20 minut se dívejte na něco vzdáleného 20 stop (asi 6 metrů) po dobu 20 sekund
Používejte ochranné brýle na počítač – snižují odraz světla a záření a/nebo filtrují škodlivé modré světlo
Častěji mrkejte – může to být obtížné si vzpomenout, jste-li soustředěni na práci, ale pokud si na mrknutí vzpomenete, chráníte Vaše oči před syndromem suchého oka
Upravte si svoje pracovní místo podle ergonomických zásad – to zahrnuje vytvoření pohodlné vzdálenosti očí od obrazovky 50-70 cm a tak, aby se obrazovka nacházela mírně pod úrovní očí, zmenšení množství světla, které Vám svítí přes hlavu a kolem Vás a také nastavení jasu obrazovky.

Digitální technologie jsou v mnoha ohledech pozitivní součástí našeho života – spojují nás s přáteli, umožňují nám zachytit a sdílet některé okamžiky, umožňují nám blízký kontakt s těmi, kteří jsou vzdálení – bohužel ale také přinášejí určitá rizika pro naše oči a celkové zdraví. Přesto, stačí několik malých změn v našich návycích a na pracovním místě, které nám mohou zajistit celoživotní zdraví pro náš zrak.

 

Další blog