eye-drops_1

Oční kapky se vyrábějí různým způsobem a jestliže nosíte kontaktní čočky, je důležité vědět, které jsou vhodné pro Vaše čočky a které ne. Většina očních kapek, které jsou volně prodejné, spadá do jedné ze tří skupin: kapky pro suché oči, kapky na zarudlé oči a kapky na zvlhčení očí při nošení kontaktních čoček. Čtěte dále a dozvíte se více informací o jednotlivých typech očních kapek a jak je používat.

Oční kapky pro suché oči
Kapky pro suché oči jsou připraveny tak, aby zvlhčovaly oko a pomáhaly ošetřit jeho suchý povrch, některé jsou však opravdu husté a mohou zamlžit Vaše kontaktní čočky. Jestliže trpíte syndromem suchých očí, proberte se svým lékařem, které oční kapky jsou vhodné pro nositele kontatkních čoček. 

Oční kapky pro červené oči
Oční kapky, které uleví od zarudnutí, obsahují látky nazývané „vazokonstriktory“, které zužují drobné krevní cévy v oku v průsvitné tkáni, která tvoří povrch bělma oka. Tyto typy očních kapek se nedoporučují používat těm, kdo nosí kontaktní čočky, protože se mohou povlak ulpívat na čočkách a při opakovaném používání mohou dokonce zarudnutí zhoršovat. 

Oční kapky pro kontaktní čočky
Kapky zvlhčují oko a čočky během jejich nošení a zvyšuje se tak pohodlí jejich uživatelů. Tyto oční kapky je možné bez obav pravidelně používat. Obvykle je oční lékaři i svým pacientům doporučují pro zvýšení komfortu a pro odplavení nečistot a proteinů. Používejte výhradně ty, na nichž nápis říká „Oční kapky pro uživatele měkkých kontaktních čoček“.  

Jak oční kapky používat
Použití očních kapek je obvykle snadné, ale jestli máte silný mrkací reflex, bude nutných několik pokusů (a mokrý obličej), aby se to povedlo. Zde je základní postup:
 Zakloňte hlavu dozadu, aby kapky zůstaly v oku. Měli byste si vyjmout kontaktní čočky, jestliže používáte kapky pro suché oči a znovu si je nasadit, poté co kapky do oka aplikujete.  
 Mějte stále oči otevřené.
 Lahvičku s kapkami podržte nad okem, aniž byste se ho dotýkali a zmáčkněte ji. 
 Na chvíli oko zavřete a pak zamrkejte, aby se kapky dostaly všude. 


Máte-li obavu, zda jsou Vaše kapky vhodné pro používání s kontaktními čočkami, informujte se u očního specialisty.

Další blog