children-for-contact-lenses


Mnoho dětí si přeje vyměnit dioptrické brýle za kontaktní čočky. Ale jak rodič pozná, že je dítě na tuto změnu připravené? Neexistuje žádná magická věková hranice. Při některých potížích nosí kontaktní čočky dokonce i malé děti a batolata. Každé dítě je jiné a je připravené v jiném věku. V následujícím textu uvádíme pět znaků, ze kterých lze usoudit, že je dítě na nošení kontaktních čoček dostatečně zralé:


1 – Dítě samo žádá, aby mohlo nosit kontaktní čočky


Možná je to zcela zřejmé, ale dítě nespokojené s nošením dioptrických brýlí bude mnohem více motivováno se dobře postarat o své kontaktní čočky. Zájem o kontaktní čočky by měl vyjít od dítěte, ne od někoho jiného.


2 – Dítě plní svoje povinnosti bez opakovaného upozorňování


Děti, které se jeví jako zodpovědné ve všech aspektech svého života, jsou vhodnými kandidáty pro nošení kontaktních čoček. Jestli je tomu jinak, bude nejlepší rok nebo dva počkat. Nikoho nebaví stále dokola připomínat, že je nutné si vyjmout čočky z očí.


3 – Dítě udržuje čistotu a pořádek


Je-li Vaše dítě nepořádné, pak ještě asi kontaktní čočky nejsou v této chvíli vhodnou volbou. Některé děti prostě baví se zašpinit, to je v pořádku. Problém nastává ve chvíli, kdy je třeba sahat na kontaktní čočky, protože nedodržování hygienických pravidel může způsobit oční infekci. 

4 – Dítě se stará o své brýle

Brýle jsou drahé a křehké a děti, které jsou schopné vynaložit určité úsilí a pečovat o ně (místo toho, aby je zapomněly v autobuse, odložily je na hřišti nebo jen tak hodily do batohu), přirozeně přenesou svou starostlivost i na kontaktní čočky.

5 – Dítě je sportovec

Kontaktní čočky jsou ieální pro děti, které milují sport. Užívají si lepší vidění a mají větší výběr ochranných pomůcek na oči. Navíc se nemusejí strachovat, že jim brýle sklouznou, zpotí-li se nebo je na obličeji poraní rozbité sklo po nečekaném úderu.

Důležitou věcí, kterou je třeba vzít do úvahy, je skutečnost, o kolik snažší je péče o kontaktní čočky, používáte-li jednodenní čočky. Kontaktní čočky jako například „Proclear 1 day“ umožňují dětem použít každý den nový pár bez nutnosti každodenní „rutiny“ s roztokem a čištěním. 

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. 

Další blog