podzim_alergie

Hodně lidí si myslí, že nejhorší období pro alergiky je jaro, ale i podzim je čas, kdy by ti, kdo alergiemi trpí, mohli potřebovat pomoc. Stále vysoká přítomnost pylů z horkého léta v kombinaci se suchým podzimem může vytvořit podmínky pro vznik dráždivých očních alergií. Ačkoliv nejsou pro zrak vážným nebezpečím, mohou podzimní oční alergie vyvolat slzení očí, jejich svědění, citlivost na světlo, zarudnutí, otok nebo způsobit dočasně rozmazané vidění. 


Podzimní oční alergie jsou způsobeny příliš silnou reakcí imunitního systému na něco, co je normálně neškodné a co se dostane do kontaktu se sliznicí očních víček. Alergeny mohou v oku vyvolat uvolňování histaminů, které pak způsobují nepohodlí v oku. Existují však doporučení, která Vám mohou pomoci alergickým projevům předejít nebo je zmírnit:


 Zůstaňte doma na přelomu rána a dopoledne a časně večer, kdy je přítomnost pylů v ovzduší nejvyšší.
 Nemněte si oči, projevy alergie tím můžete zhoršit. Zkuste chladivé obklady.
 Často luxujte a používejte HEPA filtr vzduchu, abyste předešli hromadění alergenů u Vás doma.
 Mějte zavřená okna v noci a při jízdě autem.
 Nepoužívejte dekongestantní oční kapky, které zmírňují zarudnutí očí stahováním cév v oku. Při nadužití mohou často problém ještě zhoršit.
 Pro uživatele kontaktních čoček: zeptejte se svého lékaře, zda je pro Vás vhodné přejít na jednodenní kontatkní čočky, jako jsou například „Proclear 1 Day“. Používáním jednodenních kontaktních čoček předcházíte tomu, aby se alergeny usazovaly na jejich povrchu.
 Můžete se zeptat Vašeho lékaře na oční kapky, které kombinují stabilizátory žírných buněk (tzv. mastocytů) a kortikosteroidy nebo v naléhavých případech na antialergickou injekci.


Zajímají-li Vás aktuální hodnoty alergenů v ovzduší v místě Vašeho bydliště nebo jedete na výlet a zvažujete, zda si máte přibalit oční kapky, můžete si na internetu vyhledat aktuální pylové zpravodajství.

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.
 

 

Další blog