eye-myths-debunked

Každý asi už někdy slyšel větu: „Nešilhej nebo ti to zůstane“, nebo „Neseď tak blízko u televize, budeš mít zkažené oči“. Ale jsou tyhle průpovídky skutečně pravdivé nebo je lidé kolem nás opakovali tak dlouho stále dokola, až jsme jim uvěřili? Čtěte dále, abyste zjistili, co je na těchto oblíbených tvrzeních o očích pravda:


Tvrzení: Čtení při špatném světle Vám poničí zrak.
ŠPATNĚ. I když Vás potom může bolet hlava, čtení při tlumeném osvětlení Vaše oči nepoškodí. Takže když přistihnete Vaše díte, jak si čte v posteli s baterkou schované pod peřinou, jeho zrak není v nebezpečí.


Tvrzení: Budete-li jíst dost mrkve, zlepší se Vám zrak.
ŠPATNĚ. Mrkev obsahuje vitamín A, který je pro zrak velmi důležitý, ale bohužel jezení svazků mrkve před očním vyšetřením jeho výsledek nijak neovlivní.


Tvrzení: Lidé se slabým zrakem by se měli vyhýbat čtení drobného písma nebo jemné manuální práci.
ŠPATNĚ. Nemůžete si oči „opotřebovat“ tím, že svému právě narozenému synovci nebo neteři upletete bačkůrky. Tato myšlenka souvisí s nesprávným pohledem na oko jako na sval. Oko je spíše jako fotoaparát, který nedělá rozdíl mezi tím, jestli fotí prázdnou zeď nebo složitý pletařský vzorek.


Tvrzení: Nošení kontaktních čoček, které v oku dobře nesedí, nemůže Vaše oči poškodit. 
ŠPATNĚ. Kontaktní čočky, které v oku dobře nesedí, jsou nejen nepohodlné, ale mohou poškodit rohovku. Proto je důležité chodit na oftalmologickou prohlídku každých 12 až 18 měsíců a zvolit si vhodný druh kontaktních čoček. 
CooperVision je jediná značka, která nabízí všechny typy a proto může uspokojit téměř každého pacienta. 


Tvrzení: Když budete šilhat, oči Vám tak zůstanou.
ŠPATNĚ. Úmyslné šilhání po delší dobu Vám může způsobit bolest hlavy, ale nestane se, že by Vám tak oči zůstaly. Na druhé straně, jestliže Vaše dítě šilhá, nevyroste z toho. Je to stav, který nazýváme strabismus a vyžaduje léčení. 


Tvrzení: Sezení blízko u televize kazí oči.
ŠPATNĚ. Neexistují žádné důkazy, že by sezení blízko před televizí mohlo poškodit oči. Když však Vaše dítě vidíte sedat velmi blízko, může to být projevem krátkozrakosti.


Takže si vezměte pletení, ztlumte světla a usaďte se co nejblíž před televizí. A když Vám někdo něco řekne, vysvětlete jim, že je to jen mýtus.

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

Další blog