man-tired-at-computer

Když celý den pracujete na počítači nebo trávíte hodně času sledováním televize a hraním videoher, můžete si všimnout, že pak nevidíte úplně ostře. Tento stav je znám jako syndrom počítačového vidění (známý také jako „syndrom z opakovaného přetížení“ nebo „syndrom unaveného oka“; anglická zkratka je CVS – Computer Vision Syndrom), který se projevuje různými problémy očí a zraku, které jsou důsledkem přemíry času stráveného před obrazovkou. Dobrá zpráva je, že tento stav není trvalý a je mnoho věcí, které můžete udělat v rámci prevence.

Co způsobuje rozostřené vidění?

Nemusíte být úplně staří, abyste si pamatovali dobu předtím, než počítače začaly vládnout našim životům. V roce 2011 uvedlo v USA 75,6% domácností, že vlastní počítač, zatímco v roce 1984 to bylo jen 8,2% (zdroj: US Census Bureau – kancelář pro sčítání lidu). Lidé nejsou uzpůsobeni k tomu, aby stále seděli a sledovali obrazovku. Počítače představují extrémní zátěž pro zrakový systém. Nedostatečné rozlišení znaků na obrazovce, snížená úroveň kontrastu a odraz světla na skle činí sledování obrazovky ještě namáhavějším. Chybné držení těla, špatné osvětlení, vzdálenost a rozlišení obrazovky symptomy ještě více zhoršují.

Jak poznám, že trpím CVS – syndromem počítačového vidění?

Existuje mnoho souvisejících projevů, kterých si můžete všimnout, máte-li podezření na syndrom počítačového vidění:

  1. únava očí
  2. celková únava
  3. bolest hlavy
  4. rozostřené vidění na blízko nebo na dálku  
  5. suché nebo podrážděné oči
  6. bolesti krku a/nebo zad
  7. diplopie (dvojité vidění)

Oční lékař může stanovit diagnózu pomocí různých testů a poradit vám, do jaké vzdálenosti si nastavit počítačovou obrazovku. Také je schopen odhalit, máte-li nějakou drobnou nekorigovanou vadu zraku, která se zvýrazní, když sledujete počítačovou obrazovku a která zvyšuje riziko syndromu počítačového vidění.

Co můžu se syndromem počítačového vidění dělat?

Existuje samozřejmě možnost zcela se zřeknout počítače a televize, v současném světě však dost nerealistická varianta. Alespoň v dalším textu uvedeme několik zásad pro používání počítače, které vám mohou pomoci výrazně zmírnit potíže:

  • umístěte obrazovku na vzdálenost 50-70 cm, 10-12 cm pod úrovní očí
  • seďte vzpřímeně a nohama se dotýkejte podlahy
  • každé 2 hodiny nechte své oči na 15 minut odpočinout
  • dodržujte pravidlo „20-20-20“: každých 20 minut sledujte po dobu 20 sekund objekt vzdálený 20 stop (cca 6 m)

Samozřejmě, pokud vyzkoušíte naše tipy a vaše problémy přetrvají, domluvte si návštěvu u Vašeho očního lékaře, který vyloučí závažnější oční problém.


Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

 

Další blog