cv_blogs_ocular

Není nic podobného - nesnesitelná pulzující bolest v hlavě, to může být jedině migréna. Jestli migrénami trpíte, možná jste si všimli, že k bolesti hlavy se připojují poruchy vidění. S největší pravděpodobností jste zažili to, čemu se říká migréna s aurou, která se objevuje asi ve 20% případů. Existuje ale také méně běžný typ migrény s poruchou vidění, který se jmenuje okulární (také retinální) migréna, která postihuje jen asi každého dvoustého člověka, který migrénami trpí. Tyto dva typy bolestí hlavy jsou si velmi podobné, takže je snadné je zaměnit. O rozdílech mezi nimi si můžete přečíst v následujícím textu:

Jaké jsou projevy?
Projevy obou stavů jsou téměř totožné, až na několik nenápadných příznaků. Největší rozdíl spočívá v tom, že migréna s aurou postihuje obě oči, zatímco okulární migréna pouze jedno. Obě mají poruchy vidění jako např.:

 Světelné záblesky
 „Cik-cak“ vzory
 Slepá místa
 Mihotavá, barevná nebo blikající světla
 Plovoucí čáry


Poruchy vidění obvykle odezní předtím, než začne samotná bolest hlavy u migrény s aurou, u okulární migrény však mohou trvat déle. Pro bolest hlavy, někdy doprovázenou nevolností a výraznou citlivostí na světlo, je také typické, že u okulární migrény je pociťována hned za postiženým okem, zatímco u migrény s aurou může být rozšířená do větší oblasti.

Jaké jsou příčiny?
Vyvolávající příčina migrén všech typů ještě nebyla definitivně objasněna. Mnoho vědců se domnívá, že příznaky migrény vyvolává snížení proudění krve do mozku, které může být způsobeno stažením cév. Důvody pro poruchy vidění jsou pro zmíněné dva typy migrén odlišné. U migrény s aurou se zdroj nachází v okcipitální kůře mozku v týlní části lebky. Zdrojem potíží u okulární migrény je sítnice, nebo jmenovitě cévy v sítnici. Protože zdrojem problému u migrény s aurou je mozek, ne oči, budete schopni vnímat poruchy ve vidění, i když zavřete oči. U okulární migrény tomu tak nebude. 

Co se dá s migrénou dělat?
První věcí u obou typů migrén, kterou můžete udělat, je vyhledat lékařskou pomoc, obzvláště máte-li poruchy vidění pouze v jednom oku, což může znamenat i jiný, vážnější zdravotní problém, jako je například mrtvice nebo odchlípení sítnice. 
Ví se o různých „spouštěčích“ migrén, které Vám mohou, pokud se jich vyvarujete, pomoci se migrénám vyhnout: stres, kouření, dehydratace, červené víno, změny v barometrickém tlaku a nedostatek spánku jsou pouze některé z nich. Poruchy vidění jsou pouze dočasné a pro oko neškodné. Mohou však narušit Vaše pravidelné denní aktivity, takže nejlepší je se dobře o sebe postarat až do chvíle, kdy symptomy poleví a vyžádat si lékařskou pomoc, aby se nevracely.

Další blog