tyden_zdravi

Začíná nový školní rok a to znamená čas nákupů nového oblečení, školních potřeb a také brýlí a/nebo kontaktních čoček pro studenty. U této příležitosti se ve Spojených státech spojily organizace AOA (Americká oftalmologická asociace) a CDC (Centrum pro kontrolu nemocí), aby sponzorovaly na konci srpna letošní druhý „Týden zdraví s kontaktními čočkami“. Letošní kampaň nese název „Zdravé návyky znamenají zdravé oči“ a obsahuje především informace pro „náctileté“ uživatele kontaktních čoček, jejich rodiče a specialisty, kteří se o zdraví očí starají. 

Poslání kampaně
Více jak 30 milionů lidí v USA úspěšně nosí kontaktní čočky a tak se mnozí domnívají, že jejich nošení je zcela bez rizik. Avšak CDC a AOA chtějí rozšířit povědomí o tom, že kontaktní čočky jsou lékařská pomůcka a pokud o ně není řádně pečováno, zvyšuje se tím riziko očních infekcí. Kampaň se soustřeďuje na tři základní oblasti:
Hygienické návyky pro zdravé nošení kontaktních čoček
Správné používání, péče a uchovávání kontaktních čoček a příslušenství
Pravidelné návštěvy u očních specialistů

Vzdělávání teenagerů o těchto důležitých návycích při nošení kontaktních čoček jim zajistí, že jejich oči zůstanou zdravé a zrak zůstane jasný během celého školního roku. Jestli přemýšlíte, zda jsou čočky pro Vaše dítě vhodné, CDC s používáním kontaktních čoček u dětí souhlasí, pokud mají děti podporu buď rodičů nebo jiného dospělého ve svém okolí. Organizace také zdůrazňuje, že nošení kontaktních čoček může dítěti pomoci zvýšit sebedůvěru jak v sociálních vazbách, tak v jeho možnostech zapojení se do sportovních aktivit. 

Pokud se chcete dozvědět více informací, můžete navštívit stránky v angličtině http://www.cdc.gov/contactlenses/posters.html. Určitě se podívejte na kampaň zaměřenou na teenagery „Kontaktní čočky jsou jako spodní prádlo“ (dostupné pouze v angličtině „Contact Lenses are Like Underwear“):
Nenoste je víc, než je vhodné. Vyměňujte kontaktní čočky tak často, jak Vám to doporučí lékař a nespěte s nimi s výjimkou případů, kdy Vám tak řekne lékař.


Nepoužívejte poškozený pár. Jestliže Vám čočka vypadne z oka a nemůžete ji vydezinfikovat v čerstvém roztoku (nikdy nepoužívejte vodu nebo sliny), vyhoďte je. Nekupujte kontaktní čočky v obchodech s kostýmy, ani nikde, kde nepožadují lékařský předpis.
Noste s sebou náhradní ( brýle). Pro případ, že byste si potřebovali vyjmout kontaktní čočky, je-li před Vámi neočekávaně dlouhá noc nebo návštěva bazénu, nebo Vám čočka vypadne, mějte po ruce v záloze brýle.

Další blog