teenager_big

Teenageři neustále přemítající o svém vzhledu (tedy všichni) často touží po výměně brýlí za kontaktní čočky. Zdá se však, že pro takovou výměnu existují i jiné než kosmetické důvody.

Největším přínosem může být skutečnost, že kontaktní čočky výrazně podporují sebevědomí mladého člověka. Studie nazvaná The Adolescent and Child Health Initiative to Encourage Vision Empowerment (ACHIEVE) se zabývalapsychologickým účinkem nošení kontaktních čoček na děti a mladší nezletilé v průběhu tří let. Odborníci došli k závěru, že uživatelé kontaktních čoček uváděli výsledné zlepšení fyzického vzhledu, sportovní zdatnosti a vřelejší přijetí kamarády. Čočky dokonce u některých dětí zvýšily sebedůvěru v oblasti výkonů ve škole.

K tomu lze doplnit i bezpečnostní přínos kontaktních čoček u mladistvých. Mladí sportovci s čočkami lépe vidí, mohou však také lépe využít možností, které nabízejí ochranné brýle. Je totiž mnohem snazší nosit sluneční brýle s kontaktními čočkami - mladé oči jsou tak lépe chráněny před škodlivým UV zářením.

Mnozí rodiče si nejsou jisti, jaký věk je pro zahájení užívání kontaktních čoček u dětí nejlepší. Oční specialisté doporučují začít s nošením čoček mezi 11. a 14. rokem věku, to je však spíše otázkou toho, kdy je teenager dostatečně zralý na to, aby o kontaktní čočky dokázal pečovat sám. Jednorázové kontaktní čočky podstatně zkrátily čas, který je třeba péči o čočky věnovat. Vynikající volbou jsou čočky Proclear 1 day.

 

Výroky zveřejněné v tomto blogovém příspěvku nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení zdravotnických odborníků. Máte-li jakékoli konkrétní dotazy, informujte se u očního specialisty.

Další blog