zima_big_0

UV ochrana očí v zimě

Věděli jste, že den na sjezdovce může poškodit Vaše oči víc než den strávený na pláži? Mnoho lidí své sluneční brýle na zimní měsíce odkládá, abyste si však Vaše oči udrželi zdravé a zrak ostrý, je nezbytné chránit své oči před UV zářením během celého roku.

Důvody, proč je zima pro oči náročná:

UV paprsky mohou v zimních podmínkách přicházet jak shora tak zdola. Sníh odráží téměř 80% slunečních paprsků, zatímco písek na pláži jen 15%. Takže když lyžujete nebo snowboardujete, vystavujete se téměř dvojnásobnému UV záření.

Vyšší nadmořská výška sjezdovek znamená řidší vzduch, který propouští do atmosféry více ultrafialového záření. UV záření se zvyšuje o 3% každých 40 cm nadmořské výšky, na vrcholcích některých hor tak může dosáhnout až o 15% vyšších hodnot.

V zimním období často zatažená obloha Vás může mást, protože viditelné světlo je redukováno, zatímco UV světelných paprsků prochází stále stejně. Mnoho lidí  odkládá sluneční brýle a tím nechává své oči nechráněné.

Jak si oči chránit:

Zdá se, že mnoho milovníků zimních sportů si neuvědomuje, jak potřebné je chránit si oči před škodlivými slunečními paprsky. V nedávné studii uveřejněné v odborném periodiku „Archives of Dermatology“ její autoři uvádějí, že i přes velmi vysoké hodnoty UV záření, kterým je vystaveno mnoho lyžařů a snowboardistů, se proti slunci chrání jen příležitostně. Brýle poskytující ochranu očí při zimních sportech se výrazně změnily od dob, kdy si eskymáci na Aljašce vyřezávali ochranné brýle ze sobích parohů, aby předešli působení UV záření. Odborná členská organizace „The Vision Council“ doporučuje polarizační nebo zrcadlovou vrstvu s oranžovým zabarvením, která zvyšuje kontrast a minimalizuje odlesky sněhu.

I když nelyžujete nebo nesnowboardujete, je stále stejně důležité nosit sluneční brýle. A je dobré nosit kvalitní brýle. Zaměřte se na ty, které blokují 99-100% UVB a UVA paprsků a vyhovují standardům normy ANSI Z80.3. Vzhledem k tomu, že kontaktní čočky s UV blokem nenahrazují sluneční brýle, platí, že čím více ochrany, tím lépe. Všechny kontaktní čočky „Clariti 1day“ a „Avaira“ vyrobené ze silikon hydrogelového materiálu mají UV filtr.

Dlouhodobé vystavení se UV paprskům v zimě může vyvolat krátkodobé potíže typu fotokeratitida (sněžná slepota) nebo i Vaše oči vážně poškodit a způsobit např. makulární degeneraci nebo kataraktu. Používáním vhodné ochrany si však Vaše oči můžete bezpečně uchránit po celou zimu.

Další blog