informace
vek_big

Je-li Vám přes 40 let, zaznamenali jste nějaké změny na Vašem zraku? Stejně jako se s věkem mění potřeby našeho těla, mění se i potřeby očí. Mnoho z těchto změn jsou přirozené projevy stárnutí, zatímco jiné mohou být vyvolány s věkem spojenými potížemi zraku. Čtěte dále a můžete se dozvědět více o vlivu stárnutí na Váš zrak.

S věkem spojené změny zraku

S přibývajícími lety dochází v očích k mnoha jemným změnám, které nemusí nutně znamenat chorobu zraku.

Presbyopie – Možná jste si už všimli, že většina lidí po čtyřicítce používá nějakou formu korekce zraku. Za tímto jevem stojí presbyopie, snížená schopnost zaostřit v důsledku menší pružnosti oční čočky. Je to přirozená součást procesu stárnutí a může se projevit u čtyřicátníků. Brýle na čtení nebo bifokální skla mohou tento problém vyřešit. Jestli se Vám myšlenka nošení extra brýlí a jejich nasazování, abyste viděli na svůj telefon nebo na menu nezamlouvá, existují také kontaktní čočky speciálně vyvinuté pro presbyopii pod názvem „multifocal“. Společnost Coopervision vyrábí celou škálu multifokálních kontaktních čoček včetně jednodenních, měsíčních a čoček speciálně navržených pro rané stadium presbyopie.

Suché oči – Naše oči v pokročilejším věku vytvářejí méně slz, to se děje obzvláště ženám po menopauze. Při těchto potížích mohou pomoci oční okapky umělé slzy nebo některé léky.

Menší velikost zornic – Svaly, které řídí velikost zornic a jejich reakce, s věkem slábnou, což snižuje jejich citlivost na změny v osvětlení. Senioři mohou potřebovat až třikrát více světla na čtení než dvacátníci. Choroby zraku spojené s věkem Se zvyšujícím se věkem roste riziko, že se u Vás projeví nějaká nemoc zraku podmíněná věkem – jako např. glaukom, katarakta nebo makulární degenerace.

Katarakta – Tento stav je způsoben chemickými změnami proteinů v čočce oka, což způsobuje její zakalení. Je to běžná potíž u starších osob a přihodí se nám všem, pokud budeme dostatečně dlouho žít. Naštěstí je operace glaukomu, při které je zakalená čočka nahrazena umělou, velmi účinná.

Glaukom – Glaukom je vážné onemocnění zraku, které může vyústit ve slepotu během pouhých tří let po nástupu nemoci. Je způsoben vysokým nitroočním tlakem, kdy tekutina v oku neodtéká, jak by měla. I když se jedná o nevyléčitelnou diagnózu, při včasném odhalení lze jeho vývoj zastavit. Protože raná stádia této nemoci jsou bez příznaků, je důležité jít každý rok na preventivní prohlídku zraku.

Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) – VPMD je hlavní příčinou slepoty u seniorů, která ve Spojených Státech postihuje více než 1,75 milionu obyvatel. Jedná se o poruchu sítnice, která zodpovídá za to, jak dobře vidíme detaily přímo před námi v porovnání s periferií. To činí úkony jako je např. čtení drobného textu mnohem obtížnější.

Stárnutí se nemusíme obávat, dobrá zpráva je, že volbou zdravých stravovacích návyků a životního stylu a pravidelnými návštěvami u očního lékaře můžete mnoho těchto problémů udržet pod kontrolou a vyhledat vhodnou léčbu již na počátku, když se potíže objeví. Potřebujete-li ve Vašem okolí najít specialistu, který se postará o Váš zrak, využijte naší službu „Vyhledejte si svého očního specialistu“.

Další blog