optometrist

Byl vám diagnostikován astigmatismus? Nebo jím trpíte léta a už vás poněkud unavuje? V takovém případě začnete uvažovat o tom, jaké řešení by bylo nejvhodnější (více informací o příčinách rozostřeného zraku najdete v našem článku o astigmatismu).

Když se začne hovořit o nápravě astigmatismu, často se v konverzaci zmiňuje metoda LASIK (Laser Assisted in Situ Keratomileusis). Pokud je vhodně zvolená, může tato metoda pomoci při nápravě refrakčních vad, jako je krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus.

Je-li zákrok úspěšný, nebudete již muset nosit brýle nebo kontaktní čočky. „Skvělé,“ myslíte si. „Kdy se mohu objednat?“ Než se ale vypravíte k oftalmologovi (oční lékař provádějící zákrok), možná byste měli uvážit následující fakta.

Náklady na nápravu astigmatismu metodou LASIK v roce 2013

Jako v řadě jiných případů, i zde bude přesná cena souviset s tím, kde žijete a kdo by operaci prováděl. Obecně se dá říci, že pravděpodobně zaplatíte něco mezi 3 500 a 5 000 USD.

Při zjišťování ceny se nezapomeňte zeptat na podrobnosti. Můžete totiž obdržet mimořádně nízkou cenovou nabídku - může však jít jen o cenu za výkon na jednom oku (podobně jako při udávání ceny za jednu botu). Pokud je cena příliš výhodná na to, aby to mohla být pravda, hledejte dále; taková nabídka může být postavena na řadě zvláštních podmínek.

Dalším důležitým aspektem, který je třeba zvážit, je skutečnost, že operace LASIK je poměrně nákladná. Mnohé pojišťovny ji odmítají uhradit, neboť ji považují zakosmetický zákrok—nikoli nutnost.

Bolest po provedení operace LASIK

LASIK je chirurgický zákrok s řadou variant. V podstatě jde o to, že laser změní tvar vaší oční rohovky a tak zlepší vaše vidění. Jako u všech zákroků se také zde mohou objevit komplikace, i když zřídka. Během hojení můžete pociťovat bolest.

Více vám o tom sdělí oftalmolog; my jsme jen chtěli upozornit na fakt, že jde o víc než jen vyslání rychlého paprsku do lidského oka.

Nárok na nápravu astigmatismu operací LASIK

Někteří lidé podstoupili tento zákrok a jsou s výsledky nesmírně spokojeni. Pamatujte však na to, že se nejedná o operaci vhodnou pro každého. Pacientům s astigmatismem, trpícím navíc jinými onemocněními, jako je například keratokonus, operace LASIK nepomůže. Pokud jste dospělý (u dětí se tato operace neprovádí) a trpíte astigmatismem, buďte otevření k dalším možnostem a pohovořte si s očním lékařem.

Oči lidí se mohou v mnoha ohledech lišit. Ptejte se na to, co můžete reálně očekávat. Operace může napravit váš zrak na přijatelnou míru, že už nebudete potřebovat brýle; zázraky ale nečekejte. Vaše očekávání by neměla být nepřiměřená.

Rozhodnutí, zda operaci LASIK pro korekci astigmatismu podstoupíte, nakonec spočívá na vás a vašem oftalmologovi. Než se tedy rozhodnete, promyslete tuto záležitost ze všech možných úhlů. Jak už bylo řečeno, seznam otázek pro očního lékaře týkajících se výhod a nevýhod uvedeného zákroku může být tou nejlepší cestou, jak s hledáním řešení začít (a podobně i u všech dalších chirurgických zákroků). Oční lékař rád odpoví na všechny vaše otázky o operaci LASIK zaměřené na korekci astigmatismu.

 

Výroky zveřejněné v tomto blogovém příspěvku nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení zdravotnických odborníků. Máte-li jakékoli konkrétní dotazy, informujte se u očního specialisty.

Další blog