Příznaky, léčba a prevence
fineas-gavre-052wb4gntdc-unsplash_1

Máte zarudlé, slzící nebo podrážděné oči? Může se jednat o alergii.

Oční alergie - příznaky

Pálící, svědící nebo slzící zarudlé oči jsou nejběžnějšími příznaky oční alergie. Příznaky oční alergie jsou obvykle doprovázeny příznaky nosní alergie: kýcháním, posmrkáváním a ucpaným nosem.  U závažnějších případů oční alergie může oko opuchnout tak, že až brání vidění. Vzhledem k tomu, že se příznaky oční alergie mohou překrývat s příznaky jiných očních onemocnění, je důležité pro zjištění přesné diagnózy navštívit očního specialistu nebo lékaře.

Oční alergie - příčiny

Oční alergie jsou způsobeny příliš silnou reakcí imunitního systému na nějaký spouštěč v okolním prostředí. Když se protilátky v očích dostanou do kontaktu s alergenem, začnou uvolňovat histamin a další látky. A právě to vede k zarudnutí, pálení a slzení očí. Spouštěčem sezónních alergií jsou venkovní alergeny, jako např. pyl, zatímco celoroční alergie jsou způsobeny alergeny, které se nachází vevnitř, např. domácí mazlíčci nebo roztoči.

Oční alergie – domácí léčba a prevence

Nejúčinnějším způsobem, jak oční alergii předcházet, je nejprve identifikovat, co ji způsobuje a poté udělat vše, co je ve vašich silách, abyste se danému alergenu vyhnuli.

Jestli trpíte sezónními alergiemi, snažte se zůstat doma během období senné rýmy, když je venku větrno. Ven naopak vycházejte po dešti, který vzduch od pylu vyčistí. Vyzouvejte se venku, ať se vám pyl nedostane domů. Během pylové sezóny může být také dobré si po návratu domů dát sprchu a umýt si vlasy. Během pylové sezóny nesušte ložní prádlo venku.

Jestli máte podrážděné oči z důvodu celoroční alergie, znamená to, že příslušné alergeny se skrývají někde u vás doma. Často doma vysávejte a utírejte prach, ať se tam cítíte dobře. Někdy je také dobré jednou denně vyměnit ložní prádlo. Vybírejte si parkety spíše než koberce. Bytový textil omezte na minimum. Ulpívá na něm srst domácích zvířat a usazují se v něm roztoči.

Přikládejte si na zavřené oči chladné obklady, jako např. čistou žínku nebo ručník namočený ve studené vodě. Nezapomeňte si předtím vyndat kontaktní čočky, protože když máte kontaktní čočky nasazené, voda se vám nesmí dostat do očí.

Snažte se neprotírat si svědící oči rukama. U oční alergie to může zhoršit situaci.

Oční alergie – jak ulevit svým očím

Pokud jde o léčbu očních alergií, ve volném prodeji jsou k dispozici antihistaminové oční kapky na sennou rýmu nebo perorální antihistaminika. Můžete také vyzkoušet přikládání chladných obkladů, což je jednoduchý, ale účinný způsob jak se zbavit příznaků alergie. Pomoci mohou i zvlhčující oční kapky. Jestli vám výše navržená řešení neposkytnou úlevu, kterou potřebujete, možná bude nutné navštívit lékaře, aby vám předepsal léky na oční alergii.

Kontaktní čočky a alergie

Jestli nosíte kontaktní čočky a trpíte alergiemi, existuje pár věcí, které můžete pro své oči udělat. V případě, že trpíte sezónními alergiemi, noste u sebe během pylové sezóny zvlhčující kapky. Antihistaminové oční kapky také mohou být pro uživatele kontaktních čoček s alergií užitečné. Složky obsažené v těchto kapkách však nejsou navrženy tak, aby přicházely do kontaktu s kontaktními čočkami. Použijte je proto vždy 15 minut před tím, než si nasadíte čočky.  Pokud máte pochybnosti, poraďte se se svým očním specialistou, který vám poradí, které oční kapky používat a jak.

Všichni, kdo trpí alergiemi, by se měli v co nejvyšší míře vyhýbat příslušným alergenům. Věděli jste, že některým lidem, kteří trpí alergiemi, nošení kontaktních čoček pomáhá zmírnit příznaky, protože svou přítomností vytvoří v oku bariéru, přes kterou se alergeny tak snadno nedostanou. Používejte denní kontaktní čočky - jsou pohodlné a dráždivé znečišťující látky se na nich nestihnou usadit. Příkladem čoček, které se vyměňují každý den, jsou CooperVision® MyDay® a CooperVision® clariti® 1 day.

Oční alergie vám nemusí ztrpčovat život. S pomocí vašeho lékaře je můžete mít pod kontrolou. A pokud se o své kontaktní čočky staráte přesně tak, jak vám doporučil váš oční specialista, zjistíte, že kontaktní čočky a alergie vedle sebe mohou bez problémů fungovat.

 

Žádné informace v tomto článku na blogu nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení odborného zdravotnického personálu. Pokud máte konkrétní otázky, obraťte se na svého očního specialistu.

Další blog