stazeny_soubor_1

Každý ví, že zdravé stravování je cesta, jak si udržet zdravé srdce. Dobrou zprávou je, že taková strava, která prospívá srdci, se zdá být také prospěšná pro oči. Nízkotučnou stravu bohatou na ovoce, zeleninu a celá zrna ocení tedy nejen Vaše srdce, ale i Vaše oči. Tato souvislost není překvapením: oči jsou odkázané na drobné cévy jako zdroj kyslíku a živin, stejně jako srdce závisí na mnohem větších cévách. Tím, že cévy udržujete zdravé, pomáháte i Vašim očím. 
O některých potravinách se ví, že jsou pro zdraví očí obzvláště prospěšné. Seznamte se se čtyřmi, které byste rozhodně měli zařadit do svého jídelníčku:
Kapusta. Zelená listová zelenina, jakou je například kapusta, obsahuje velké množství luteinu a zeaxanthinu, látek, které se nacházejí ve zdravém oku a jsou spojovány s nižším rizikem vzniku věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD) a katarakty. V jedné rozsáhlé studii se potvrdilo, že u žen, které se stravovaly dietou bohatou na lutein, byla  o 23% nižší pravděpodobnost onemocnění kataraktou než u žen, u kterých byl příjem luteinu ve stravě nízký. Není kapusta Vaše oblíbená pochoutka? Nemusíte se obávat. I další zelenina s tmavě zelenými listy, jako je špenát, římský salát, listy dřeňové kapusty nebo tuřínu obsahují také významné množství luteinu a zeaxanthinu. Vhodným zdrojem jsou dále také vejce, dále brokolice, hrášek a kukuřice.
Losos. Různé studie poukazují na to, že strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny z ryb žijících ve studených vodách, jako je losos, tuňák, sardinka nebo halibut, snižuje riziko očních onemocnění v pozdějším věku. Například studie univerzity Johns Hopkins z roku 2010 ukazuje, že u lidí, jejichž strava je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, se snižuje pravděpodobnost onemocnění VPMD.
Pomeranče. Pomeranče a všichni jejich další "citrusoví příbuzní" - grapefruity, mandarinky a citróny - jsou bohaté na vitamín C, antioxidant, který je pro zdraví očí zásadní. Vědci zjistili, že oči potřebují poměrně vysoké množství vitamínu C, aby mohly správně fungovat a že antioxidanty mohou zabránit nebo minimálně oddálit rozvoj katarakty a VPMD. Podobně prospěšné mohou být pro Vás broskve, červené papriky, rajská jablíčka a jahody.
Vigna čínská (druh fazole). Luštěniny všeho druhu, včetně vigny čínské, fazolí "ledvina" a lima a arašídy obsahují zinek, důležitý stopový prvek, který se ve vysoké koncentraci nachází v očích. Zinek může pomoci ochránit Vaše oči před škodlivým vlivem světla. Další potraviny bohaté na zinek jsou ústřice, libové červené maso, drůbež a obohacené cereálie. 
Existuje mnoho dalších potravin, díky kterým si můžete udržovat Vaše oči zdravé. Mezi nimi je jedna, která určitě napadne většinu lidí jako první: mrkev. Mrkev obsahuje hodně beta-karotenu, živiny, která podporuje noční vidění, podobně jako další do oranžova zbarvené ovoce a zelenina jako jsou sladké brambory, meruňky a cukrový meloun (kantalupe). Jejich zařazením do jídelníčku tak rovněž můžete podpořit zdraví Vašich očí.

 

Další blog