https://www.facebook.com/CooperVisionUSA
b

Začíná jablečná sezóna! Asi znáte rčení "každý den jablko, od doktora daleko". Víte také, že mezi výživové přínosy jablek patří také lepší zrak? Takže se zakousněte do jablka a přečtěte si v následujícím článku, jak jinak jsou ještě jablka prospěšná pro Vaše zdraví.

10 důvodů, proč jsou jablka prospěšná pro Vaše zdraví
Ono známé rčení "každý den jablko, od doktora daleko" je pravdivější, než byste si mysleli. Jablka jsou pro Vaše tělo velmi prospěšná, pomáhají Vám cítit se zdravěji a předcházet nemocem. Pravidelné pojídání tohoto ovoce je skvělý způsob, jak si dopřát sladkou (nebo trpkou) svačinu a současně dodat tělu energii. Seznamte se s deseti důvody, jak může být toto snadno dostupné a současně chutné ovoce prospěšné pro Vaše zdraví.  

1. Nižší cholesterol
Vyšší hodnoty cholesterolu mohou vést z dlouhodobého pohledu k vážným zdravotním problémům. Když jíte jablka, konzumujete v nich obsažené fytonutrienty (pozn.překl.: tzv. "vitamíny nové generace"), které mohou snížit hodnoty LDL i celkového cholesterolu. Jedna studie prokázala, že dvě jablka denně mají schopnost snížit hodnoty cholesterolu až o 16%. Vzhledem k jejich účinku se zdá být konzumace jablek nejjednodušším způsobem, jak si snížit hodnoty cholesterolu.
2. Lepší zažívání
Pro osoby, které mají potíže se zažíváním, představují jablka jednoduchý způsob, jak se jich zbavit. Jablka obsahují mnoho vlákniny, která pomáhá regulovat procesy v trávicím traktu. To znamená pravidelnou a bezproblémovou činnost střev a snížení bolesti a nepohodlí při poruchách trávení a při zácpě. Z dlouhodobé perspektivy mohou jablka také pomoci předcházet některým žaludečním potížím tím, že mají "pod kontrolou" trávicí trakt.
3. Nárůst energie
Přirozený obsah cukrů v jablkách nám přináší víc než jen jejich sladkou chuť. Je i přirozeným zdrojem energie. Proto jsou jablka skvělou volbou jako ranní svačinka nebo občerstvení po tréninku. Výborně chutnají a současně Vás "nakopnou", aniž byste si museli dát kávu nebo energetický nápoj.
4. Léčba anémie
Jablka obsahují hodně železa, takže se nabízejí jako pohodlný způsob léčby anémie. Železo zvyšuje v těle hladinu hemoglobinu, který pomáhá v boji s projevy anémie. Proto může být užitečné sníst jablko v situaci, kdy se cítíte slabí nebo na omdlení. Přírodní cukry společně s vysokým obsahem železa Vám pomohou vrátit energii, abyste se opět cítili čilí.
5. Snížení rizika rakoviny
Jablka jsou zdraví prospěšná i jako pomoc při snížení rizika onemocnění některými typy rakoviny. Vláknina v jablkách pomáhá regulovat trávicí systém a tak snižuje nebezpečí vzniku nádoru v tlustém střevě v budoucnosti. Navíc už několik studií prokázalo silnou vazbu mezi pravidelnou konzumací jablek a sníženým rizikem vzniku rakoviny prsu. Jablka jako jedna z mála druhů ovoce a zeleniny prokázala, že mají schopnost snižovat riziko vzniku rakoviny plic. Obecně je tedy vliv jablek na poli prevence rakoviny opravdu výjimečný.
6. Snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění
Jablka jsou často zmiňována pro jejich vysoký obsah antioxidantů. A jak se ukázalo, tato skutečnost z nich činí jedno z druhů ovoce prospěšných pro zdravé srdce. Pojídáním jablek mohou lidé předcházet peroxidaci lipidů (oxidaci tuků). To snižuje riziko vzniku dlouhého seznamu chronických srdečních problémů, včetně kardiovaskulárních onemocnění. Protože riziko vzniku srdečních problémů se zvyšuje s věkem, nikdy není příliš pozdě začít jíst jablka a udělat tak něco pro zdraví svého srdce.
7. Úleva při astmatu
Trpíte-li astmatem, pití jablečného džusu Vám může přinést alespoň trochu úlevy od projevů nemoci. Studie potvrdily souvislost mezi pitím jablečného džusu minimálně jednou denně a zlepšením sípavého dýchání a dalších dýchacích potíží spojených s astmatem. Za vědecky prokázaným účinkem na zdraví stojí antioxidanty a protizánětlivé látky obsažené v jablkách. Pro nejlepší výsledky se doporučuje pít džus čerstvě lisovaný. Těhotné ženy mohou jako prevenci vzniku astmatu u dětí jíst dostatek jablek během svého těhotenství.
8. Lepší zvládání diabetu
Lidé s cukrovkou musí někdy čelit závažným dlouhodobým následkům této nemoci, mezi které patří například neuropatie, onemocnění jater nebo problémy se zrakem. Pravidelná konzumace jablek může osobám s diabetem pomoci předejít některým z těchto dlouhodobých rizik. Příčinou je pektin obsažený v jablkách, který zmírňuje potřebu organizmu po inzulinu. Navíc polyfenoly v jablkách přispívají ke zlepšení regulace krevního cukru v těle.
9. Lepší zrak
Očním potížím se často nedá předejít, ale naštěští jablka mohou pomoci zmírnit některé z dopadů slabého zraku. Jablka obsahují nezanedbatelné množství vitamínů A a C, které pomáhají léčit noční slepotu. Také mají na oči posilující účinek a mohou pomoci předcházet dalšímu zhoršení zraku.
10. Prevence Alzheimerovy nemoci
Jedním z nejpozoruhodnějších účinků jablek na zdraví je jejich schopnost předcházet rozvoji Alzheimerovy choroby. Přestože na toto téma stále pokračují výzkumy, několik studií již prokázalo, že jedna látka obsažená v jablkách nazývaná kvercetin (pozn.překl.: někdy psáno také quercetin) může ochránit mozkové buňky před poškozením volnými radikály, a o tomto typu poškození se zjistilo, že způsobuje Alzheimerovu nemoc. Tento objev tak přidal milovníkům ovoce ještě jeden důvod k tomu, proč mít rád jablka.

Příště, až půjdete nakupovat ovoce a zeleninu, nezapomeňte si vybrat pár jablíček Vaší oblíbené odrůdy. Jablka se s ohledem na Vaše zdraví vyplatí kupovat, ať už jste na dietě, snažíte se jíst zdravěji nebo prostě jen tak.


 

Další blog