(převzato ze stránek www.allaboutvision.com; autor: Gary Heiting) http://www.allaboutvision.com/contacts/myths.html
b

1. Kontaktní čočky nemohu nosit.
Ale ano, můžete! Díky Péče pokrokům v technologii výroby kontaktních čoček v posledních letech může nosit kontaktní čočky téměř každý. Vyrábějí se již například různé bifokální kontaktní čočky pro lidi s presbyopií, měkké, tvrdé a hybridní kontaktní čočky pro korekci astigmatismu nebo kontaktní čočky na míru, které zajistí korekci i u velmi náročných předepsání. Jestli Vám někdy v minulosti bylo řečeno, že nemůžete nosit kontaktní čočky, je na čase zeptat se znovu. Možná jsou pro Vás kontaktní čočky dnes vhodnější víc, než si myslíte!
2. Kontaktní čočka se mi ztratí v oku.
Kdepak! Tenká membrána, které se říká konjuktiva (neboli spojivka), pokrývá bělmo oka a přechází na vnitřní stranu víčka, a tak znemožňuje, aby se kontaktní čočka ztratila někde za okem.
3. Nošení kontaktních čoček je nepohodlné.
To není pravda. Po krátkém adaptačním období si většina lidí vůbec během dne neuvědomuje, že má kontaktní čočky. A pro ty, kteří během nošení pociťují nějaké nepohodlí, jsou dostupné různé ošetřující přípravky.
4. Kontaktní čočka se mi může trvale přilepit k oku.
Ačkoliv u měkkých kontaktních čoček může dojít k tomu, že přilnou k povrchu oka, když je vysušený, zvlhčení oka pomocí sterilního fyziologického roztoku nebo multifunkčního roztoku určeného pro kontaktní čočky je opět uvolní.
5 Péče o kontaktní čočky je příliš náročná.
Chyba! Díky systému péče o kontaktní čočky, kdy Vám stačí jedna láhev s roztokem, je čištění a dezinfekce kontaktních čoček jednoduchá. Nebo se můžete péči o kontaktní čočky vyhnout úplně, když si pořídíte jednodenní kontaktní čočky.
6. Nošení kontaktních čoček vyvolává oční potíže.
Je pravdou, že nošením kontaktních čoček se může zvýšit riziko rozvoje některých očních potíží. Pokud se však řídíte pokyny lékaře týkající se péče o kontaktní čočky o tom, jak dlouho je nosit a jak často je vyměňovat, je nošení kontaktních čoček velmi bezpečné.
7. Nikdy se je nenaučím nasazovat.
Nemusíte mít obavy. Na počátku se to může zdát složité, ale oční specialista Vás nenechá odejít z ordinace, aniž byste se naučili, jak si kontaktní čočky nasadit a vyjmout. Většina lidí si tyto návyky osvojí mnohem rychleji, než očekávali!
8. Kontaktní čočka mi může vypadnout z oka.
Před mnoha lety se mohlo stát, že dnes již zastaralá tvrdá čočka občas vyskočila někomu z oka během sportu nebo jiných aktivit. Dnešní kontaktní čočky - včetně tzv. RGP (tvrdých plynopropustných) - však v oku lépe a přesněji sedí, takže se prakticky nestává, že by čočka někomu z oka nečekaně vypadla.
9. Kontaktní čočky jsou příliš drahé.
Omyl. Kontaktní čočky mohou někdy vyjít i levněji než kvalitní dioptrické brýle. Dokonce i jednodenní kontaktní čočky, dříve považované za luxus, mohou dnes vyjít na pouhý dolar denně.
10. Jsem příliš stará/starý na nošení kontaktních čoček.
Kdo to říká? S nástupem multifokálních kontaktních čoček a množstvím nových čoček pro suché oči už není pokročilý věk překážkou pro pohodlné nošení kontaktních čoček, jak tomu bylo dříve. Informujte se u Vašeho očního lékaře, zda jsou kontaktní čočky vhodnou volbou i pro Vás - možná Vás odpověď překvapí.

Další blog