http://www.businessinsider.com/signs-of-disease-in-the-eyes-2014-9 (odkaz na článek na fb Coopervision; autor: Kevin Loria)
b

Když se upřeně díváte do svých očí v zrcadle, možná v nich hledáte odvahu před nějakým důležitým setkáním. Nebo možná jen zkoumáte, jestli nejsou Vaše oči zarudlé a krvavé, podrážděné v důsledku alergie nebo snad po dlouhé noci, kdy jste si vyrazili ven.
Když se však do Vašich očí podívá lékař, může vidět mnohem víc. O očích se říká, že jsou oknem do duše, mohou se ale stát i oknem do Vašeho zdraví, a množství informací, které mohou poskytnout, je ohromující.
Mnoho onemocnění se projevuje různě po těle - některá se objeví na kůži, jiná v ústech, a některá dokonce na nehtech - ale oko je místem, které odhaluje obzvláště velké procento zdravotních problémů.
"Pohled do oka je opravdu úžasná zkušenost," říká lékař Charles P. Wilkinson, odborník na sítnici a mluvčí Americké akademie oftalmologie. "Je to jediné místo, kde můžete vidět, jak cévami bez ustání proudí krev, můžete vidět zrakový nerv, který je součástí mozku."
Tato "průhlednost" dává možnost ukázat symptomy v oku více jak 30 onemocnění. To vysvětluje, proč oční lékaři - oftalmologové - a optometristi bývají často mezi prvními, kdo zpozorují některé potíže.
Interní studie na vzorku 120 tisíc pacientů prováděná pojišťovací společností VSP Vision Care zjistila, že oční prohlídka jako první odhalila 34% případů diabetu, 39% případů vysokého krevního tlaku a šokujících 62% přípradů vysokého cholesterolu.
Jim McGrann, prezident společnosti VSP, říká, že tyto výsledky u mnoha z těchto pacientů ukázaly, "že kdyby tito lidé nešli na oční prohlídku, klidně by dál žili s nemocemi, které se dají přirovnat k časované bombě."
Na jaké nesrovnalosti můžeme v očích narazit a které někdy znamenají hrozbu vážnějších problémů, uvádíme v dalším textu.
1. Červené flíčky, způsobené přítomností krve v oku, mohou být projevem diabetu - nepříjemná choroba, o níž CDC (pozn. překl.: Centers for Disease Control and Prevention – americká vládní agentura) předpovídá, že postihne až 40% Američanů. Když se hodnoty cukru v krvi vyšplhají příliš vysoko, cévy se začnou ucpávat a otékat. To může způsobit prasknutí drobných cév v sítnici a způsobit krvácení. Bez léčby může tento stav vést k poškození zraku nebo až oslepnutí.
2. Krvavé oči však mohou být důsledkem mnoha dalších potíží - od vyčerpávajícího kašle přes zánět spojivek až po plíšňovou infekci.
3. Svědící, nateklé, zarudlé oči jsou běžným příznakem při alergiích, které často spouští pyl, prach nebo zvířecí srst. Oční kapky mohou pomoci, zvlášť obsahují-li antihistamin, buďte však opatrní při používání orálních antihistaminik, protože některá mohou oči vysoušet a tak problém zhoršovat.
4. Suché oči bývají nežádoucím projevem při nadměrném používání počítače a užívání  léků, jako jsou například prášky na spaní, léky na snížení bolesti nebo léky na zklidnění. Autoimunitní onemocnění mohou být také příčinou suchých očí, zvláště u tzv. Sjögrenova syndromu, při kterém jsou postiženy exokrinní žlázy a většinou se objevuje u starších žen.
5. Většina lidí ztrácí s rostoucím věkem schopnost zaostřit nablízko, kupříkladu na písmo v menu v restauraci, některé léky - antidepresiva, antihistaminika a diuretika - však mohou tuto potíž, které se říká presbyopie, vyvolávat předčasně.
6. Rozmazané vidění může být způsobeno dlouhým seznamem očních potíží, pro ty, kdo trpí vysokým krevním tlakem, je to však znamení, že by měli neprodleně navštívit lékaře. Ve stavu, kdy je zrak zasažen vedlejšími účinky hypertenze, potřebuje člověk rychle nasadit léčbu, protože v sázce je pak nejen jeho zrak.
7. Když se v zorném poli náhle objevují skvrnky a světelné záblesky, může to znamenat natrženou sítnici. Někteří lidé však zažívají takové symptomy při migrénách nebo se jednoduše objeví s přibývajícími léty. Avšak náhlý nárůst velikosti a počtu skvrnek a světelných záblesků může být způsoben natrženou sítnicí, která vyžaduje ošetření. To obzvláště platí v případech, kdy jsou skvrnky a záblesky doprovázeny stínem nebo ztrátou periferního vidění, což s velkou pravděpodobností poukazuje na odchlípenou sítnici.
8. Oční lékař může být první, kdo odhalí některá nádorová onemocnění. Oční lékař může vyloučit okulární melanom, řídkou formu melanomu, kterou však není obvykle možné odhalit  pohledem do zrcadla. Pokud jsou vyloučeny jiné příčiny tlaku nebo bolesti v oku, uvádí Wilkinson, může oční lékař zkontrolovat, zda není na vině nádor v mozku.
9. Vysoký cholesterol může často způsobovat bílé kruhy kolem očí anebo žlutavé hrudky na očních víčkách. Bílé kruhy kolem očí se také často tvoří starším lidem, v každém případě je na místě navštívit lékaře a nechat si změřit hodnoty cholesterolu.

McGrann zmiňuje, že velký počet nemocí, které se nějak projevují i v oku, by mohl přesvědčit lidi o tom, že každoroční pravidelná oční prohlídka má smysl. Takové prohlídky jsou zvláště důležité pro osoby, které překročily čtyřicítku, říká Wilkinson - ačkoliv si je vědom, že mnoho těchto zdravotních problémů bývá často odhaleno během rutinních zdravotních prohlídek. 
Ze změn probíhající v očích i v těle vyplývá, že oční lékař by si měl vždy všímat různých projevů závažnějších potíží, i když se zrak pacienta nemění. Nové potíže mohou vyplout na povrch kdykoliv. Mnoho z nich může být ošetřeno ještě předtím, než vyvolají nějaký problém.
 

Další blog