Nejnovější kontaktní čočky společnosti CooperVision se mohou stát lékem na syndrom počítačového vidění

Nejnovější kontaktní čočky společnosti CooperVision se mohou stát lékem na syndrom počítačového vidění
Autor: Ed Oswald

Trhákem veletrhu CES 2017 se nemusí stát technologický výstřelek – pokud nosíte kontaktní čočky, zpozorněte. Výrobce kontaktních čoček, společnost CooperVision nabízí na veletrhu svou novinku: kontaktní čočky, které údajně působí proti únavě očí, kterou způsobuje dlouhodobé sledování obrazovky počítače.
Biofinity Energys jsou měsíční kontaktní čočky se speciální úpravou, kterou společnost CooperVision označuje jako "Digital Zone Optics". Kontaktní čočky mají mnohočetná asferická zakřivení po celém povrhu čočky, což snižuje namáhání očí, když jejich uživatel přechází pohledem z blízké obrazovky počítače na vzdálenější objekty v okolí a zpět.

Tyto kontaktní čočky mají také lepší schopnost uchování vlhkosti v porovnání se standardními čočkami. Při používání digitálních přístrojů máme sklon méně mrkat, což má vliv na přirozené zvlhčování očí. O technologii Aquaform, která umožňuje čočkám vázat na sebe vodu, CooperVision říká, že by měla zvýšit hydrataci, prodyšnost a měkkost kontaktních čoček. Ačkoliv mají být čočky oficiálně představeny na veletrhu CES na tiskové konferenci během úterního večera, společnost CooperVision oznámila, že už více než 7000 očních ordinací svým pacientům tyto kontaktní čočky předepsalo. Přestože  nemusí vyhovovat každému, společnost uvádí, že Biofinity Energys jsou určené především pro ty, kdo často používají digitální přístroje.

"Není důvod, aby se únava a suchost očí staly něčím "novým normálním" pro miliony uživatelů kontaktních čoček, kteří se dívají na obrazovku po celý den," říká Dr. Michele Andrews, členka vedení společnosti CooperVision. "Pokoušet se měnit chování lidí tak, aby omezili používání digitálních přístrojů nebo změnili způsob, jak s obrazovkou nebo monitorem pracují, není trvalým řešením."

I když většina uživatelů kontaktních čoček by měla být schopná si vybrat vhodný typ, pokud jim čočky vyhovují, někteří si budou muset ještě na úlevu od namáhaných očí chvíli počkat. Pro osoby s astigmatismem nejsou ještě takové "torické" kontaktní čočky dostupné. Mluvčí společnosti CooperVision pro Digital Trends uvedl, že společnost se nejdříve zaměřila na uvedení tradičních sferických kontaktních čoček na trh. Pravděpodobně zde hraje roli skutečnost, že kontaktní čočky korigující astigmatismus jsou lehce odlišné od tradičních kontaktních čoček. 
Nicméně pro každého, kdo se musí celý den dívat do obrazovky počítače, něco jako tyto nové kontaktní čočky bude určitě balzámem pro oči (to není míněno jako slovní hříčka).


Více info zde: http://www.digitaltrends.com/cool-tech/coopervision-biofinity-energys/#ixzz4VLOBXn74 
 

Další blog