informace
macro-of-woman-eye-800x450

Jestliže u Vás oční lékař odhalil astigmatismus, nemusíte se nechat tímto slovem vystrašit. Je pravda, že tento výraz může někomu znít zlověstně - zvlášť, když si ho mylně propojí se slovem "stigma". Ve skutečnosti se v oční ordinaci jedná o velmi častou diagnózu, která už dnes není tak velkou překážkou v souvislosti s korekcí zraku jako bývala před lety.

 

Co je astigmatismus?

Astigmatismus má souvislost s tvarem nebo zakřivením rohovky nebo čočky oka. V ideálním světě by oko mělo mít perfektní sférický tvar bez jakýchkoliv nedostatků. Pokud však někdo trpí astigmatismem, má tvar povrchu oka pravděpodobně protáhlejší, podobně jako tvar míče na rugby. To zabraňuje světlu, aby správně dopadalo na sítnici a způsobuje rozmazané vidění, ať už se snažíte vidět objekty ve Vaší blízkosti nebo vzdálené.

Astigmatismus je dědičná záležitost, obvykle bývá přítomný od narození a může se během života měnit.1,2 Astigmatismus se může také objevit náhle jako následek poranění oka nebo po operačním zákroku. Astigmatismus se může vyskytovat ještě společně s jinou refrakční vadou, včetně myopie (krátkozrakost) a hyperopie (dalekozrakost).

 

Jsou brýle při astigmatismu nevyhnutelností?

To, že Vaši rodiče byli kvůli astigmatismu odkázáni nosit dioptrické brýle, neznamená, že Vy musíte také. V minulosti byly možnosti korekce zraku pro osoby s astigmatismem mnohem omezenější v porovnání s dneškem.

Když jste se před třiceti lety rozhodli nosit kontaktní čočky a měli astigmatismus, s největší pravděpodobností jste museli nosit tvrdé kontaktní čočky, které jsou známé jako "pevné plyn propouštějící čočky" (pozn. překl.: známé pod zkratkou RGP). Dnes už si můžete vybírat z široké nabídky různých měkkých torických kontaktních čoček vhodných pro všechny typy očí.

 

Nabídka měkkých kontaktních čoček pro astigmatismus

Astigmatismus už není faktorem omezujícím výběr kontaktních čoček. Měkké kontaktní čočky dnes může mít téměř kdokoliv, kdo trpí astigmatismem. A tím možnosti ještě nekončí. Měkké torické kontaktní čočky pro astigmatismus si můžete zvolit jako jednodenní, multifokální a s častým režimem výměny.

Pro zjištění, jaký typ kontaktních čoček nejvíce odpovídá Vašemu životnímu stylu, si můžete vyplnit krátký test "Vyhledat vhodné kontaktní čočky". Nebo se můžete na astigmatismus a na to, jak Vám mohou torické kontaktní čočky společnosti CooperVision® pomoci, zeptat Vašeho očního lékaře. Pokud očního lékaře nemáte, můžete použít naši službu "Vyhledat očního specialistu".

 

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy se obraťte na Vašeho očního lékaře.

 

1. Americká akademie oftalmologie. Co způsobuje astigmatismus.

2. Americká akademie oftalmologie. Fyziologie astigmatismu.

Další blog