cv_blogs_infants

Když se Váš pohled poprvé střetne s pohledem Vašeho dítěte, je to asi jeden ze zážitků, na který nikdy nezapomenete. Pozorujete jeho roztomilý malý nos nebo drobné růžové rty, ale co vlastně vidí Vaše dítě? Přečtěte si následující text a dozvíte se, jak se u malých dětí zrak vyvíjí.

Co vidí děti po narození?
Ve chvíli, kdy držíte své dítě poprvé v náručí, Vás vidí, ale jen černobíle a pouze na vzdálenost asi 20 až 30 cm – přesně takovou, jak je vzdálen matčin obličej při kojení. V tomto věku ještě nejsou nervové buňky v sítnici dítěte a v mozku plně vyvinuté. Ani se ještě nenaučilo, jak vidět. I když oči po fyzické stránce už jsou vyvinuté tak, aby normálně viděly, binokulární vidění, kdy oči spolupracují, je naučené chování a trvá několik měsíců, než si je dítě osvojí.

Rozpoznávají novorozenci po porodu své rodiče?
Co novorozenec vnímá vzápětí poté, co opustí dělohu, není úplně známo. Ví, že se dívá na mámu a tátu? Z jedné studie vyplývá, že během několika málo dní po porodu děti dávají přednost pohledu na matčin obličej před tvářemi neznámých lidí. Novorozenci dávají přednost spíše jiným smyslům a více se spoléhají na čich a sluch než na zrak, takže i když Vás ještě dítě nerozezná pohledem, může Vás rozpoznat podle Vaší vůně nebo hlasu.

Kdy vidí děti jasně?
Během prvního měsíce je zrak dítěte ještě rozmazaný a práh citlivosti na světlo, neboli množství světla, které je potřebné k uvědomění, že je světlo přítomné, je 50krát vyšší než u dospělého člověka. Takže jestli chcete nechat Vašemu dítěti zapnuté tlumené světlo během doby, kdy spí, nevzbudí ho to. Během druhého nebo třetího měsíce se naučí přecházet pohledem z jednoho objektu na druhý, aniž by pohybovalo hlavou a jeho oči se začnou lépe pohybovat jako tým. Barevné vidění se vyvíjí během prvních čtyř měsíců a první barvou, kterou dítě vidí, je červená. Kolem čtvrtého měsíce se také začne rozvíjet koordinace rukou a očí. Dětskému zraku trvá přibližně šest až osm měsíců, než se přiblíží zraku dospělého člověka, posledním milníkem na této cestě je monokulární vidění – schopnost ostřit a vnímat hloubku s použitím jen jednoho oka. 

Co můžu udělat, abych podpořil(a) zdravý zrak u svého dítěte?
Vývoji zraku u dítěte můžete pomoci prostřednictvím různých cvičení pro odpovídající věk. Jedna studie ukazuje, že také kojením se dá významně zlepšit zrak díky obsahu DHA (mastná kyselina). Nejlepším způsobem, jak udržet zrak Vašeho dítěte zdravý, jsou pravidelné oční prohlídky, první u dětského lékaře nebo očního lékaře krátce po porodu a pak zhruba ve věku šesti měsíců. První prohlídka je tak důležitá, že ve Spojených Státech zavedla AOA (Americká optometrická asociace) tzv. „InfantSEEprogram“, preventivní program, v rámci něhož je nabízena první oční prohlídka v prvním roce života dítěte bez poplatků. 

 

Další blog