Důvody, které vedou k hlavním očním potížím
oci

Proč mám zarudlé oči? Proč mě svědí oči? Proč mi slzí oči? Lidé své oči často pokládají za samozřejmost do té doby, než si jejich oči začnou na něco stěžovat. Co se vám vaše oči snaží říci?

Proč mám zarudlé oči?

Pokud máte zarudlé oči, zkuste se zamyslet, co zarudnutí způsobuje. Během období senné rýmy mohou mít zarudnutí a svědění očí na svědomí alergie. Také můžete mít alergii na nového domácího mazlíčka. Nebo jste se vzbudili s očima podlitýma krví po dlouhé noci na party v zakouřené místnosti. Až najdete viníka zarudlých očí, můžete se pustit do prevence nebo do léčby.

Snažte se vyhýbat dráždivým látkám, jako je prach, zvířecí srst, pyl a cigaretový kouř. Často si myjte ruce a pokuste se nedotýkat se očí. Lidem, kteří trpí sennou rýmou, mohou pomoci perorální antihistaminika nebo antihistaminové oční kapky dostupné ve volném prodeji.  Pokud používáte antihistaminové kapky, měli byste si nejprve vyndat kontaktní čočky a až poté si kapky nakapat do očí.  Počkejte asi 15 minut, než si opět nasadíte kontaktní čočky. V případě ostatních alergií navštivte svého všeobecného lékaře, který vám poradí a předepíše léky na zmírnění příznaků alergie.

Když vyloučíte kontakt s dráždivými látkami, během několika dnů by mělo dojít ke zlepšení.

Mějte na paměti, že zarudlé oči mohou být také způsobeny oční infekcí, zvláště pokud máte i další příznaky, jako je svědění, pálení nebo výtok z očí. Zánět spojivek je infekce, která může být prudce nakažlivá. Pokud máte podezření, že ji máte, přestaňte ihned nosit kontaktní čočky a navštivte očního specialistu nebo lékaře.

Dlouhodobě zarudlé oči také mohou poukazovat na nějaké oční onemocnění nebo jiný obecný zdravotní problém. V takovém případě vyhledejte očního specialistu nebo lékaře.

Jestli máte kromě zarudlých očí také bolesti, rozostřené vidění, přecitlivělost na světlo nebo silné bolesti hlavy, vyhledejte neprodleně lékařskou pomoc.

Zarudlé oči také mohou být příznakem suchých očí.

 

Proč mám suché oči?

Suché oči způsobují nepříjemné pocity z toho důvodu, že vaše oči nevytváří dostatek slz nebo slzy nemají správné složení a nedokáží oko dostatečně zvlhčit. Chraňte si oči před dráždivými fenomény, jako je vítr, suchý vzduch a zakouřené prostředí. Také je dobré zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin. Losos, tučné ryby, lněné semínko a vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které mohou zlepšit složení vašich slz a zmírnit problém suchých očí. Na ucpaný slzný kanálek, který přivádí do očí slzy, může pomoci nahřátá oční maska, která usnadní produkci slz. Umělé slzy umí ulevit od příznaků suchého oka. Oční kapky si před použitím vždy ověřte u svého očního specialisty, ať máte jistotu, že jsou kompatibilní s vašimi kontaktními čočkami.

Pokud máte suché a unavené oči z dlouhého sezení před počítačovou obrazovkou, snažte se změnit své návyky  a zlepšit tak zdraví svých očí. Nastavte si obrazovku počítače do úrovně očí nebo o něco málo níže. Řiďte se pravidlem 20/20: každých 20 minut se na 20 vteřin podívejte ven z okna. Snažte se vědomě častěji mrkat. A ujistěte se, že vaše kontaktní čočky správně plní svou funkci. Kontaktní čočky CooperVision® Biofinity Energys® jsou vybaveny technologií Digital Zone Optics™, která napomáhá snížit zrakovou únavu způsobenou sledováním blízkých digitálních zařízení.

Pokud užíváte určité léky, jako jsou antidepresiva nebo léky na krevní tlak, nebo pokud trpíte některými obecnými zdravotními problémy, máte vyšší pravděpodobnost, že se budete potýkat s vysoušením očí. Jestli tomu tak ve vašem případě je, poraďte se se svým lékařem.

Proč mě svědí oči?

Svědění očí může být nepříjemné, obvykle ale není důvod k obavám. Někdy se může jednat o součást nepříjemných pocitů způsobených vysoušením očí. V případě zarudlých, svědících a slzících očí může jít o alergickou reakci. V kombinaci s dalšími příznaky mohou svědící oči poukazovat na oční infekci.

Snažte se svědící oči neprotírat, protože tím se vše ještě zhorší. Tření svědících očí může rozšířit infekci a v mimořádných případech může dokonce poškodit rohovku. Umělé slzy vám mohou v případě suchých očí ulevit.

Proč mi slzí oči?

K slzení očí dochází ze tří hlavních důvodů. Prvním z nich jsou alergie a dráždivé látky. Pokud máte zarudlé, svědící a slzící oči kvůli alergii, snažte se vyhýbat dráždivým látkám, jako je prach, zvířecí srst, pyl a cigaretový kouř.

Druhým důvodem, který může na první pohled působit nelogicky, je vysoušení očí. V případě vysoušení, podráždění či nepohodlí oči produkují nadměrné množství slz, které přetékají ze slzných kanálků.

Třetím důvodem slzení je reakce očí na nějakou infekci. Oko začne produkovat nadměrné množství slz, které mají za úkol vyplavit bakterie a vyčistit případný výtok z oka. Sledujte, zda nemáte následující příznaky zánětu spojivek: zarudlé či narůžovělé oči, svědění, bolest nebo pálení v očích.

I když tyto běžné obtíže nejsou obvykle důvodem k obavám, je přesto důležité vnímat, co se nám naše oči snaží říci. Pokud vaše příznaky nemizí nebo se objeví v závažnější podobě, jako je náhlá ztráta zraku, rozostřené vidění, silné bolesti hlavy, bolest očí, přecitlivělost na světlo nebo nevolnost spojená se zarudlýma očima, vyhledejte neprodleně lékařskou pomoc.

CTA (výzva k akci): Dělají vám vaše příznaky starosti, ale nevíte, na koho se obrátit? Vyzkoušejte náš nástroj najděte si očního specialistu.

Žádné informace v tomto článku na blogu nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení odborného zdravotnického personálu. Pokud máte konkrétní otázky, obraťte se na svého očního specialistu.

 

Další blog