cv_blogs_sand_blog

Užíváte si den volna na pláži, najednou pocítíte závan větru, oči Vás začnou bolet a nekontrolovatelně slzet. Do očí se Vám dostal písek. Je to nepříjemné a potenciálně  může dojít k poškození jemných tkání v oku. Přečtěte si nyní více o tom, co se děje, když se Vám písek dostane do očí a co byste měli udělat, abyste ho dostali ven bez následků. 

Co dělat
Ucítíte-li, že se Vám písek dostal do očí, co nejdříve propláchněte oči fyziologickým roztokem, máte-li ho k dispozici, nebo vodou. Vyjměte si kontaktní čočky, je-li to možné. Oko si nemněte, to může způsobit jeho další poškození. Také se nesnažte odstranit písek sami prsty nebo pomocí nějakého náčiní, protože můžete snadno oko ještě více odřít a zvýšit riziko infekce. 

Co když problémy přetrvávají?
I když se oči budou snažit písek vyplavit silným slzením a Vy si budete oko vyplachovat, může i přesto dojít k jejich poškrábání. Když k tomu dojde, říká se tomu eroze (odření) rohovky. Rohovka je průsvitná tkáň, která chrání zornici a duhovku a pomáhá Vaším očím zaostřovat.

Následující symptomy jsou projevem tohoto stavu:

 Bolest v oku, zvláště při otevírání a zavírání očního víčka
 Pocit cizího tělesa v oku
 Citlivost na světlo
 Rozmazané vidění
 Červenání
 Nadměrné slzení

Jak ošetřit odření rohovky
Máte-li podezření, že došlo k odření rohovky, co nejdříve navštivte očního lékaře. Lékař Vám prohlédne rohovky a oční víčka na jasném světle pod lupou, pak Vám do očí nakape barvivo, které odhalí všechna škrábnutí. Pravděpodobně Vám předepíše  oční antibiotické kapky kvůli prevenci infekce a/nebo léky na bolest a zánět.


I když písek v oku znamená konec pikniku na pláži, jen výjimečně dochází k trvalému poškození oka a u většiny lidí se malé odření rohovky zahojí během jednoho až tří dnů. Mějte však na paměti, že musíte být opatrní, aby hlubší škrábnutí způsobené mnutím oka nezpůsobilo dlouhodobější problémy. Nejlepší lék je vždy prevence a tak kvalitní sluneční brýle mohou být během větrného dne na pláži všechno, co potřebujete, abyste Vaše oči ochránili před pískem.

Další blog