dvoj

Co je dvojité vidění?
Některé okamžiky, kdy vidíme dvojitě, mohou působit roztomile, jiné však takové rozhodně nejsou, a navíc v nás mohou probudit znepokojení. Dvojité vidění (neboli diplopie) je poněkud nešťastný, a někdy děsivý stav, kdy jasně vidíme dva obrazy jednoho objektu. To se může dít pouze někdy nebo stále. Obrazy jsou někdy vidět jeden nad druhým, někdy jeden vedle druhého; občas bývají překryté. Někdy se v souvislosti s dvojitým viděním objevují ještě další symptomy, které mohou být pro pocienta stejně nepříjemné. Zahrnují například:
 Nevolnost
 Bolesti hlavy
 Pocit slabosti v očích
 Padající oční víčka
Občas se stává, že oči vypadají, jako kdyby šilhaly nebo se mimovolně pohybují. Příčina dvojitého vidění se určuje podle toho, zda se děje pouze v jednom oku nebo v obou a proto je doporučeníhodné navštívit očního lékaře (obzvláště pokud se to stane poprvé), který Vám může doporučit nejvhodnější možnost léčby.
Léčba dvojitého vidění
Nejdůležitější před zahájením léčby je odhalit přesnou příčinu problému. Někdy je možné zlepšit problém dvojitého vidění odstraněním příčiny nebo, pokud to není možné, alespoň stav stabilizovat.

 Někdy bývají příčinou dvojitého vidění slabé oční svaly a v tomto případě je možným řešením operace.
 Pokud je jako příčina dvojitého vidění označena choroba s názvem myasthenia gravis (těžká svalová slabost), může být léčeno vhodnou medikací.
 Nekontrolovaný cukr v krvi u diabetických pacientů může také způsobit dvojité vidění. Řešením v tomto případě je pravidelná kontrola hladiny cukru a/nebo insulinu (na základě lékařského doporučení).  
 Bohužel existují také případy, kdy tento stav již nelze léčit. V takové situaci však stále máme k dispozici léčbu, která pomůže postiženým osobám s tímto problémem žít, mimo jinými jsou to páska přes oko nebo speciální brýle s prizmovými čočkami, které pomáhají minimalizovat následky dvojitého vidění.

Dvojité vidění v jednom oku (monokulární diplopie)
Obvykle většina lidí zjistí, že vidí dvojitě pouze když se snaží něco pozorovat oběma očima a že když si pak jedno oko zakryjí, dvojité vidění zmizí. Dvojité vidění se však může objevit pouze v jednom oku, pak se mu říká monokulární a není tak obvyklé.
Pokud se dvojité vidění objevuje pouze v jednom oku, může být pro lékaře složitější najít  příčinu a vybrat vhodnou léčbu, protože snadno může zvažovat o jiné diagnóze.

Dvojité vidění, které se objeví náhle
Když se Vám náhle stane, že vidíte dvojitě, nejdůležitější je nezpanikařit. Důvodem  nemusí být nic vážného, stačí stres nebo pouhá únava. Může však naznačovat i vážnější problém. Znepokojuje-li Vás dvojité vidění, měli byste vyhledat odbornou pomoc a radu.
Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

Další blog