Doporučení
david-edkins-6cc7wkiwcgs-unsplash_1

Nic nedodá kostýmu pro Halloween takový lesk jako skutečně efektní kontaktní čočky. Ať už se ale rozhodnete pro jasně zelené oči čarodějnice nebo ve tmě zářící oči kočičí, nikdy si čočky jako doplněk ke kostýmu nepořizujte bez předpisu a správné aplikace provedené očním lékařem. Bez porady s ním si zaděláváte na vážné oční potíže, infekce nebo dokonce trvalou ztrátu zraku.

Riziko infekce

Studie provedená ve Francii prokázala, že u kontaktních čoček vyráběných jako doplněk ke kostýmu je vznik infekce 12krát pravděpodobnější než u konvenčních kontaktních čoček. Informace u řady těchto čoček uvádějí, že „jejich velikost vyhovuje všem uživatelům“ a že „není třeba navštívit očního specialistu“, jde však o klamavou reklamu. Čočky, které nejsou správně aplikovány, mohou způsobit závažné oční potíže.

Nelegální prodej

Mnohé z čoček nabízených na internetu nebo v prodejnách s dárky a kuriozitami nebyly schváleny kontrolními orgány a mohou být prodávány nelegálně.

Dostupnost pro mladé lidi

Z výsledků studie zveřejněné v časopise Cornea vyplývá, že mnozí klienti trpící komplikacemi způsobenými barevnými kontaktními čočkami jsou mladí lidé o průměrném věku 19 let. Mnoho z nich kontaktní čočky nikdy předtím nepoužívalo a nikdy také nehovořili s očním lékařem o správné oční hygieně a péči o zrak.

Zcela se vyhněte čočkám s tzv. efektem panenkovských očí

Čočky s panenkovským efektem jsou dekorativní kontaktní čočky pokrývající nejen duhovku, ale i další, větší část oka; výsledný efekt připomíná postavičky z animovaných seriálů ve stylu anime. Protože výroba kontaktních čoček je neregulovaným odvětvím, tyto čočky nemusely být před distribucí odpovídajícím způsobem dezinfikovány, a tak představují pro vaše oči další riziko.

Další blog