eye-color-brown-b-330x220

Hnědá barva očí je na světě nejrozšířenější. Hojnost výskytu hnědých očí se však výrazně mění s  geografií.

Většina lidí, jejichž domovem je Afrika a Asie, mají tmavě hnědé oči. Oči v tmavých odstínech hnědé je také velmi rozšířené na Středním východě. Na rozdíl od toho se v Evropě jak četnost výskytu, tak i škála odstínů hnědé liší region od regionu.

Ve Spojených Státech se odhaduje, že hnědé oči má asi 41 % populace - zahrnuty jsou tmavě hnědé oči, světle hnědé a medově hnědé. Pokud přičtete ještě oříškové oči (někdy nazývané oříškově hnědé), je podíl v populaci ještě vyšší.

Častý výskyt hnědých očí neznamená, že všechny hnědé oči jsou stejné. Jejich vzhled má spoustu podob a mění se člověk od člověka a mít hnědé oči navíc přináší výhody ze zdravotního hlediska (více na toto téma později).

 

Co způsobuje hnědou barvu očí?

Ačkoliv oči mívají různé barvy, včetně méně běžných modrých a zelených odstínů, existuje pouze jeden typ očního pigmentu. Barvu očí určuje množství tohoto pigmentu (nazývaného melanin) přítomného v duhovce oka.

Oči, jejichž duhovka obsahuje velmi málo melaninu, jsou modré. Oči, kde se nachází melaninu o trochu víc, jsou zelené, oříškové nebo světle hnědé. A oči s vysokou koncentrací melaninu jsou středně nebo tmavě hnědé.

Barva očí je rys, který dědíme. Předpovídání barvy očí z rodinné historie je však obtížnější, než byste možná očekávali. Je dokázáno, že na barvu očí může mít vliv až 16 různých genů. Takže je velmi pravděpodobné, že děti z jedné rodiny budou mít různou barvu očí a odlišnou od barvy svých rodičů. V důsledku složitých variací a interakce genů je velmi obtížné s jistotou určit, jakou barvu očí bude dítě nakonec mít.

Je také běžné, že oči mnoha miminek kavkazské (pozn. překl.: také europoidní, bílé) rasy obsahují po narození velmi málo melaninu a prvních několik měsíců života mají miminka modré oči. Avšak mezi 12. a 18. měsícem života se v duhovce může nahromadit více melaninu, což způsobí, že se barva očí promění z modré na zelenou, oříškovou nebo hnědou.

 

Výhody hnědých očí

Pokud máte hnědé oči, potěší Vás zpráva, že vědci zjistili, že vyšší obsah melaninu v očích je z několika důvodů pro zdraví prospěšný.

Lidé s hnědýma očima jsou méně náchylní k určitým nemocem. Například je u hnědookých osob nižší pravděpodobnost vzniku a rozvoje věkem podmíněné makulární degenerace v porovnání s osobami se světlýma očima.

Také bylo u lidí s hnědýma očima zjištěno nižší riziko diabetu I. typu a melanomu v oku v porovnání s osobami se světle modrýma očima. A výzkum v Národní nemocnici pro neurologii a neurochirurgii v Londýně (pozn. překl.: National Hospital for Neurology and Neurosurgery) došel k závěru, že u lidí s modrýma očima existuje vyšší riziko vzniku sluchových potíží způsobených environmentálním hlukem ve srovnání s jejich spolupracovníky, kteří mají hnědé oči. Autoři studie se domnívají, že pigment melanin může pomáhat chránit nervy v mozku před poškozením způsobeným hlukem.

 

Ani pro osoby s hnědýma očima však nelze mít jen dobré zprávy.

Průzkum prováděný na Pittsburské univerzitě (pozn. překl.: University of Pittsburgh) zjistil, že ženy s tmavýma očima zřejmě pociťují při porodu více bolesti než matky se světlýma očima. Ženy se světlejšíma očima také zažívají méně obav, deprese, negativních myšlenek a spánkových poruch než ženy s hnědýma očima.

Dále jedna australská studie publikovaná ve vědeckém periodiku American Journal of Ophtalmology zjistila, že lidé s tmavě hnědými duhovkami jsou náchylnější k rozvoji katarakty v porovnání s osobami se světlejšíma očima. Nezapomínejte proto nosit sluneční brýle, které Vás chrání před UV zářením při pobytu venku, pokud máte hnědé oči. (Ve většině případů poskytují polarizační sluneční brýle největší pohodlí v jasném slunečním světle.)

 

Hnědé oči: Vzbuzují více důvěry?

Věděli jste, že hnědé oči mohou zvýšit Vaši důvěryhodnost?

V průzkumu prováděném v České republice byli požádáni univerzitní studenti, aby se dívali na fotografie 80 spolužáků (40 mužů a 40 žen ve věku od 19 do 26 let). Účastníci studie byli požádáni, aby ohodnotili důvěryhodnost studentů na fotografii na desetibodové škále. Fotografovaní studenti měli na fotografiích neutrální výraz, neusmívali se, neměli na sobě make-up ani žádné šperky. Fotografie byly upravené tak, aby na všech byly oči horizontálně ve stejné výšce a s viditelnou standardní délkou krku. Ve studii byly použity pouze fotografie osob s modrýma nebo hnědýma očima. Fotografie osob s oříškovýma a zelenýma očima byly vyřazeny.

Výsledky studie ukázaly, že lidé s hnědýma očima byli vnímáni jako výrazně více důvěryhodní v porovnání s osobami s modrýma očima.

Celá věc je však o trošku složitější. Autoři studie odhalili vztah mezi barvou očí a tvarem obličeje a zjistili, že právě tvar obličeje hraje klíčovou roli ve vnímání důvěryhodnosti.

Hnědooké obličeje se častěji vyznačovaly kulatějším tvarem a širší bradou, širšími ústy, relativně většíma očima a obočím blíže u sebe. Na rozdíl od toho pro modrooké obličeje byly typičtější hranatější tvar s výraznou dolní částí obličeje, delší brada, užší ústa s koutky otočenými dolů, relativně menší oči a spíše vzdálenější obočí.

"Hnědoocí lidé byli zpravidla vnímáni jako důvěryhodnější v porovnání s modrookými," vysvětlili autoři studie. "Hnědé oči ale nejsou to, co ovlivnilo vnímání. Tím je morfologie obličeje spojená s hnědýma očima."

 

Možnosti, jak si změnit barvu očí

I přes výhody, které jsou s hnědýma očima spojované, můžete vyzkoušet i jinou barvu očí. Existuje široká nabídka barevných kontaktních čoček pro hnědé oči - a tyto vzhled měnící barevné čočky si můžete zakoupit i v případě, že nepotřebujete žádnou korekci krátkozrakosti, dalekozrakosti nebo astigmatismu. Existují dokonce barevné kontaktní čočky pro hnědé oči, které umí změnit barvu očí až na světle modrou, pokud toužíte po něčem takovém.

Na kontaktní čočky se necítíte, ale chtěli byste znát ještě jiný způsob, jak si hnědé oči "vylepšit"? Pokud nosíte dioptrické brýle, nechte si v optice poradit, jak mohou různé barvy brýlových rámečků doplnit a podtrhnout barvu Vašich hnědých očí. Také si při výběru brýlí zvolte brýlové čočky s antireflexní úpravou, což Vám pomůže ukázat Vaši barvu očí v ještě lepším světle. Antireflexní vrstva eliminuje rušivé odrazy na brýlových čočkách a umožňuje ostatním, aby viděli krásu a výraz Vašich hnědých očí.

Využijte také služeb profesionálních vizážistů, kteří Vám pro hnědé oči poradí nejvhodnější barvy očních stínů a make-upu. Vhodný výběr záleží na množství faktorů - včetně barvy vlasů, odstínu pokožky i na hloubce pigmentu ve Vašich hnědých očích.

 

Další blog