exercise-for-healthy-eyes_620

 

Udržet si dobrou kondici je pro mnoho lidí velmi důležité. Cvičíme, abychom měli sílu, zůstali zdraví a dobře se cítili. Fyzická aktivita úzce souvisí s celkovým zdravím, včetně snížení rizika chronických zdravotních potíží, mezi které se řadí diabetes 2. typu, problémy se srdcem a vysoký krevní tlak. Věděli jste však, že cvičení a pohyb mohou být prospěšné také pro Vaše oči? Přinášíme vám proto několik rad, jak si uchovat zdravé oči díky pohybu a cvičení!

 

Naše oči, když se nehýbáme

Studie ukazují, že při sedavém způsobu života se zvyšuje riziko ztráty zraku na rozdíl od aktivnějšího životního stylu. Mnoho chronických onemocnění, která mají vliv na celkové zdraví, si vybírají svou daň i na zraku. Diabetes 2. typu je například hlavním rizikovým faktorem pro vznik různých onemocnění, která ohrožují zrak, včetně diabetické retinopatie, diabetického makulárního otoku, katarakty a glaukomu.

 

Snížení rizika očních onemocnění

Pokud tvrdíme, že cvičení a pohyb jsou dobré pro oči, neznamená to, že nebudete potřebovat brýle, když budete posilovat, avšak zdravá strava a pravidelné cvičení jsou nejlepším způsobem, jak zabránit rozvoji některých chronických a zrak ohrožujících stavů. Cvičení alespoň třikrát týdně může snížit riziko rozvoje s věkem spojené makulární degenerace až o 70% a vzniku glaukomu o 25%!

 

Tipy na cvičení pro zdravé oči

Víme, že není vždy jednoduché najít si čas v nabitém programu na návštěvu posilovny, ale to není jediný způsob, jak zůstat v dobré kondici a nemusíte se stát svalovcem, abyste zůstali zdraví. Pravidelné procházky, rekreační běh nebo jóga mohou významně přispět ke snížení rizika rozvoje onemocnění ohrožujících zrak. Jen si pohlídejte, abyste se cvičení věnovali pravidelně alespoň dvakrát nebo třikrát týdně!

 

Pravidelné oční kontroly

Vedle pravidelného režimu cvičení je nadále důležité chodit pravidelně na oční prohlídky! Pohyb Vám zaručeně udělá dobře, ale není to lék na všechno. Během prohlídek oční lékař kontroluje, zda jsou Vaše oči zdravé, proto na ně choďte pravidelně a nadále sportujte! Vaši oči Vám poděkují za obojí.

 

 

Další blog