vyroba-kontaktnich-cocek_big

Jak jsou vyrobené naše kontaktní čočky

Když se podíváte na jednu z našich kontaktních čoček, nevypadá to, že by byla něco víc než jen tenký plátek plastu. Ve skutečnosti je každá z kontaktních čoček CooperVision vysoce sofistikovanou kombinací technologického designu a pokrokových materiálů. V našem článku se dozvíte, jak jsou tyto malé zázraky lékařské vědy vyrobeny.

Výrobní proces

Rané exempláře v oblasti kontaktních čoček z 19.století bývaly připevněny voskem nebo vyrobeny z těžkého foukaného skla – jau! Dnešní metody jsou trochu  sofistikovanější. Měkké kontaktní čočky mohou být vyrobeny dvěma způsoby: metodou soustružení nebo odlévání.

  • Soustružení je proces, při kterém se malé, tvrdé disky kontaktních čoček umístí na  otáčející se hřídel podobnou jako je hrnčířský kruh, která se otáčí rychlosti 6000 otáček za minutu a jsou vytvarovány počítačem řízenými nástroji. Takto vyrobené čočky se pak ještě různě leští a hydratují, než mohou projít kvalitativními testy.
     
  • Odlévání je proces, při kterém se měkký materiál na čočky zahřeje až do kapalného stavu a pak se vstříkne do přesných forem, v nichž se vylisuje. Takto vytvarované čočky dále podstupují leštění, hydrataci a testy kvality. 

Materiály

Trh s kontaktními čočkami zaznamenal revoluci v 60. a 70. letech 20. století s objevem polymerů, které vážou vodu. Tyto „hydrogely“ zahájily éru „měkkých“ kontaktních čoček. Některé z těchto typů čoček mohou zadržet až 70% vody. V současnosti používané silikon-hydrogelové čočky, kde je hydrogelový materiál obohacen o silikon, jsou známé pro výjimečný komfort nošení, propustnost kyslíku a své užitné vlastnosti.

Technologie CooperVision

Ne všechny značky kontaktních čoček jsou vyráběny stejným způsobem. Čočky CooperVision jsou vyráběny unikátní technologií, která dává možnost nosit čočky více lidem, s větším pohodlím a lepšími užitnými vlastnostmi. Například:

  • Technologie „Aquaform“ je kombinací technologií materiálu navržená pro optimální komfort. Na rozdíl od některých čoček s povrchovou úpravou a zvlhčujícími přísadami, jejichž účinek po čase vyprchá, molekulární struktura materiálu technologie Aquaform zadržuje vodu a tím prodlužuje dobu, po kterou je možné čočky mít. Tvar těchto kontaktních čoček byl rovněž optimalizován pro pohodlnější nošení. Tato technologie se používá u kontaktních čoček Biofinity a Avaira.
     
  • PC technologie - jedná se o unikátní proces, který přitahuje vodu tím, že se v čočce tvoří vodíkové vazby s molekulami vody, které se tak vlastně stávají součástí čočky. Napodobením látek podobným těm, které se přirozeně vyskytují na povrchu buněk lidského oka tato technologie snižuje suchost očí a zvyšuje pohodlí. PC Technologie je využívána při výrobě všech typů čoček Proclear. 

Žádné dvě oči nejsou stejné, takže i když většina kontaktních čoček je vyráběna podobným způsobem, existuje zdánlivě nekonečné množství obměn typů a vlastností, podle kterých je možné vybírat. Znalost toho, jak jsou čočky vyráběny, vám může pomoct při rozhodování, jaký typ je pro vás nejlepší.

Další blog